Muffinki czekoladowo-bananowe bez cukru

Pani zima już nadeszła i zabieliła nam tu i tam nasze piękne miasta. Ja jej wielką fanką nie jestem, a jej jedynym plusem jest znak, że święta już niedługo <3 Ale, żeby przetrwać jakoś do tych świąt i przy okazji umilić sobie to oczekiwanie zapraszam Was dzisiaj na bardzo zdrowe muffiny czekoladowo-bananowe bez cukru. I do tego przygotujecie je w 5 minut, bo nawet nie musicie wyjmować miksera 😉 Muffinki czekoladowo-bananowe to też moja kolejna próba w robieniu zdrowych słodkości i choć wiem, że nigdy nie będą smakować tak samo jak te tradycyjne z cukrem, to można znaleźć perełki, które będą nawet lepsze :> Kluczem do tych muffinek jest użycie bardzo dojrzałych bananów (prawie czarnych), bo właśnie takie są najbardziej słodkie. Próbujcie koniecznie. Zdrowe, pyszne i słodkie 🙂 Muffinki czekoladowo-bananowe przed Wami 🙂

Muffinki czekoladowo-bananowe bez cukru

(14-16 sztuk)

~ 200 g twarogu półtłustego
~ 2 duże banany (bez skórki ok. 300 g)
~ 100 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
~ 2 jajka
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżka kakao

Twaróg rozgniatamy widelcem z obranymi bananami bardzo dokładnie. Dodajemy mąkę, jajka, kakao, proszek i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki (do ok. 2/3 wysokości).

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy są już suche :)). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego 🙂



2 thoughts on “Muffinki czekoladowo-bananowe bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close