fbpx

Tarta z porem łososiem i ricottą, czyli idealna fit tarta z łososiem wędzonym

by Kucharka w baletkach

Tarta z porem, łososiem i ricottą na pyszne rozpoczęcie weekendu.

Weekend w końcu nadszedł. Na jego smakowite i udane rozpoczęcie mam dla Was przewspaniałą tartę z łososiem.

Szczerze powiedziawszy odkąd zaczęłam piec tarty to stały się one jednymi z moich ulubionych dań i zostawiły pizzę daleko w tyle (choć ją też kocham!). To chyba dlatego, że wszystko co francuskie wydaje mi się takie specjalne i wykwintne. A sama jestem entuzjastką tego języka i kultury, więc odkrywanie tej kuchni to dla mnie jeszcze większa przyjemność.

Dzisiaj mam dla Was nie do końca klasyczną tartę francuską. Jednak tarta z porami, łososiem i ricottą jest inspirowana francuskim quiche, do którego obowiązkowo dodaje się śmietanę.

Tarta z porem, łososiem i ricottą inspirowana francuskim quiche

Tarta z porem, łososiem i ricottą na białym talerzu

W połączeniu z łososiem wędzonym i pieczarkami całość to istna, kojąca magia, której cudownie oddać się po całym dniu. Polecam z całego serca :) Spód możecie wykonać klasyczny jak tutaj, ale ja pozostaję wierna mojemu ulubionemu, czyli z dodatkiem twarogu i mąki gryczanej :)



Tarta z porem łososiem i ricottą

Drukuj
Liczba porcji: 3 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 500 kalorii 30b, 33w, 29t, 5t na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g mąki (gryczanej/pszennej/pełnoziarnistej)
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 50 g masła lub margaryny
  • solidna szczypta soli

Farsz:

  • 1 duży por
  • 300 g pieczarek
  • 100 g łososia wędzonego
  • 150 g ricotty
  • 1 jajko
  • 60 g mozzarelli
  • sól, pieprz
  • odrobina masła klarowanego do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinkę do lodówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  3. Wylepiamy natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10-15 minut.

Farsz:

  1. Na maśle podsmażamy pokrojony w półksiężyce por.
  2. Dodajemy pokrojonego łososia i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy, aż wszystko zmięknie i ładnie się połączy. Solimy i pieprzymy. Odkładamy do lekkiego ostudzenia.
  3. Wbijamy jajko i dodajemy ricottę. Mieszamy dokładnie i wypełniamy podpieczony spód.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 minut.
  5. Na wierzch rozkładamy startą mozzarellę i pieczemy dodatkowe 5 minut. Podajemy od razu (choć na zimno też jest pyszna :)) Smacznego :)
Tarta z porem, łososiem i ricottą na białym talerzu kawałek
Tarta z porem, łososiem i ricottą na białym talerzu w środku

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ania S 15 stycznia 2016 - 20:30

Zjadłabym taką bez łososia, wygląda super :)

Odpowiedz
Ervisha 16 stycznia 2016 - 16:02

Bardzo lubię tarty :) Twoja wygląda smakowicie chociaż "coś" mi w niej nie pasuje ;P Wybacz
………..
Szpinak i coś jeszcze? Feta czy może twaróg? Słyszałam jeszcze o pierogach ze szpinakiem i ziemniakami ;) A ruskie moja mama robiła bardzo często bo praktycznie codziennie na obiad były ziemniaki (długa historia ;/)
Ja tam lepię pierogi w błyskawicznym tempie ;P

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje Futki 17 stycznia 2016 - 08:59

Wspaniała i niezwykle pyszna! Rozkosz dla kubków smakowych :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close