fbpx

Bakłażan faszerowany mięsem, pieczarkami i serem

by Kucharka w baletkach

Lato w pełni, więc trzeba korzystać, póki jeszcze bakłażany są w rozsądnych cenach :D Dzisiaj mam dla Was propozycję, na jaką natykam się najczęściej, kiedy szukam inspiracji na dania z tym fioletowym warzywem, a którą okazuje się pieczony bakłażan faszerowany mięsem, pieczarkami i serem. I chociaż faszerowane cukinie i papryki są również przepyszne to jednak bakłażan ma w sobie to coś :). Na blogu mieliście już okazję zobaczyć faszerowane bakłażany w wersji wegetariańskiej, a tym razem proponuję Wam bardzo aromatyczną wersję z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. W wersji wegetariańskiej polecam zastąpić mięso mielone soczewicą zieloną, będzie smakowało ciut inaczej, ale będzie równie smaczne. Bakłażan faszerowany mięsem, pieczarkami i serem zaprasza do stołu :)

Bakłażan faszerowany mięsem, pieczarkami i serem


(2 porcje)

~ 1 duży bakłażan
~ 1 cebula
~ 300 g mięsa mielonego (u mnie mieszanka wołowo-wieprzowa)
~ 400 g pieczarek
~ 1 mała czerwona papryka
~ 2 pomidory
~ 1 łyżeczka oregano
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 2 duże plastry sera żółtego
~ oliwa/olej do smażenia

Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie równe połówki i wydrążamy miąższ.

Na oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mięso. Solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Po ok. 5 minutach smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po kilku minutach drobniutko posiekane pomidory. Smażymy kilka minut, aż całość się pięknie połączy. Doprawiamy paprykami i oregano. Faszerujemy połówki bakłażanów i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlewamy troszkę wrzątku. Pieczemy ok. 35 minut w 200 stopniach. Następnie na wierzchu układamy po plastrze sera i wkładamy ponownie do piekarnika na 5-7 minut. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 12 września 2016 - 18:00

Lubisz faszerowac co ? :D

Odpowiedz
Julia Laszuk 12 września 2016 - 20:19

Super pomysł .:) Zapraszam do siebie na bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

Odpowiedz
Anulla 12 września 2016 - 20:50

bakłażany bardzo lubię w takim wydaniu, choć jakoś częściej zdarza mi się faszerować paprykę lub cukinię :)

Odpowiedz
Justyna 31 lipca 2019 - 21:58

Faszerowane warzywa to obowiązek podczas sezonu letniego :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close