fbpx

Omlet owsiany z figami i ricottą

by Kucharka w baletkach

Omlet owsiany z figami i ricottą ostatnio urozmaicił trochę moje śniadania. Głównym powodem tego jest, że w kwestii śniadań jestem dość monotematyczna i raczej uciekam się do sprawdzonych już przepisów. I dlatego u mnie ostatnio na zmianę pieczona owsianka, pancakes z jabłkiem albo gofry ;) Ale ostatnio w końcu kupiłam ukochane figi, takie soczyste, mięsiste i słodkie, że postanowiłam umilić sobie nimi poranek. Wybrałam sprawdzone już, ale niezwykle pyszne połączenie ricotty z figami, które polecam również Wam na kanapki, bo jest naprawdę cudowne <3 Odrobina miodu na wierzch i mamy niebo w gębie. U mnie ta magia podana w prostym i bardzo smacznym omlecie owsianym. Więc jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie to nie musicie już dłużej myśleć ;)

Omlet owsiany z figami i ricottą


~ 4 łyżki płatków owsianych
~ 1 duże jajko
~ 2 małe figi
~ 2 duże łyżki ricotty
~ miód do polania

Płatki owsiane zalewamy 0,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 15 minut (ja zazwyczaj zalewam przed pójściem spać, a rano działam ;)). Wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Połowę omleta smarujemy ricottą, układamy pokrojone w plasterki figi i polewamy miodem. Składamy na pół i podajemy. Smacznego :)
 

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ania S 15 września 2015 - 19:49

Bardzo fajnie to wszystko razem wygląda i chętnie zjadłabym teraz takie coś na kolację; )

Odpowiedz
Ervisha 16 września 2015 - 04:22

Nawet nie wiesz jak miło mi to słyszeć – wzruszyłam się jak przeczytałam Twoje słowa. Jeszcze raz Ci dziękuję – ja również cenię sobie Twojego bloga oraz pomysły ale również Ciebie jako osobę ;)

Wybacz z tymi linkami – jakoś tak wyszło :) Jeste laktoovo ale dużo czytam o weganizmie i postanowiłam umieścić trochę informacji o nim :)

A omlet??? Wyglada bardzo smacznie :) Wiesżże nigdy nie jadłam fig? ;P

Odpowiedz
Ervisha 17 września 2015 - 04:28

Jeszcze raz dziękuję :) Wegetarianie nie jadają ryb – przecież ryba to też żywe stworzenie – to nadal mięso ;)
Przestań :) Jaka tam ze mnie znawczyni. Hummus rzeczywiście mi smakował ale nie szukaj w nim smaku suszonych pomidorów – w ogóle ich nie czuć ;)

Odpowiedz
Agnieszka 9 października 2017 - 17:12

Fajny kolorek wyszedł . Lubię omlety, ale zawsze robię tylko z jajka. Fajna propozycja :)

Odpowiedz
Ewa 12 października 2017 - 12:16

Bardzo smakowity pomysł na śniadanie:) Z chęcią wypróbuję w najbliższym czasie

Odpowiedz

Skomentuj

Close