Adżapsandali, czyli arabski gulasz z bakłażana

Była piękna sobota, a niedziela już płacze na myśl o jutrzejszym poniedziałku. Mam nadzieję, że ulewa Was nie zaskoczyła w nieodpowiednim miejscu bez parasolki i możliwości się skrycia :p Ja na szczęście byłam przygotowana, ale nawet moja parasolka nie dawała rady miejscami i też trochę skończyłam mokra :p A na taką deszczową aurę przyda się coś rozgrzewającego ciało i duszę, a w tym nam pomoże przepyszny adżapsandali, czyli arabski gulasz z bakłażana. Kupiłam piękne bakłażany (w końcu znalazłam w przyzwoitej cenie <3) i musiałam je wykorzystać w specjalny sposób. A warzywny gulasz wydawał się idealnym pomysłem i taki się okazał. Bardzo aromatyczny, lekko pikantny i taki pyszny. U mnie adżapsandali, czyli arabski gulasz z bakłażana został podany do mielonych z kaszą jaglaną, które wkrótce też pojawią się na blogu ;> A tymczasem zapraszam na arabską ucztę :)

Adżapsandali, czyli arabski gulasz z bakłażana

~ 1 cebula mała
~ 1 bakłażan
~ 2 ziemniaki
~ 2 duże pomidory
~ 1 listek laurowy
~ 1 ząbek czosnku
~ 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
~ 1/2 łyżeczki suszonego koperku
~ 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
~ 1/2 łyżki kolendry
~ szczypta ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy do smażenia

Bakłażana kroimy w plastry, solimy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w ćwiartki.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kilka minut, a następnie wrzucamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty i wrzucamy plasterki bakłażana. Smażymy kolejne 2-3 minuty, dodajemy drobniutko posiekane pomidory i wrzucamy listek laurowy oraz wszystkie zioła. Dusimy na średnim ogniu ok. 20-25 minut dolewając 5-6 łyżek wody w trakcie.

Następnie doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem, mieszamy delikatnie i zdejmujemy z ognia. Podajemy na ciepło do koletów, pieczywa czy jako przekąskę. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Adżapsandali, czyli arabski gulasz z bakłażana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close