Bakłażany caprese, czyli zapiekane bakłażany z pomidorami i mozzarellą

Jak już zapowiadałam poprzednio w tym tygodniu raczę Was bakłażanem. Dzisiaj kolejna wegetariańska propozycja inspirowana kuchnią włoską – bakłażany caprese, czyli zapiekane bakłażany z pomidorami i mozzarellą. Bardzo prosta, szybka i niepracochłonna. Właściwie to jedna z tych potraw, którą faktycznie robi się kilka minut, a nad którą bardziej musi popracować piekarnik. A ten to potrafi zdziałać cuda! I nie tylko wygląda, ale też smakuje. Z pozoru wygląda niewinnie, ale tak przyrządzony bakłażan jest niezwykle soczysty, aromatyczny, a w zestawieniu z pomidorami (polecam odmianę lima, zakochałam się w niej ostatnio <3), delikatną ciągnącą się mozzarellą i nutką bazylii zachwyci nasze kubki smakowe. Polecam serdecznie – bakłażany caprese, czyli zapiekane bakłażany z pomidorami i mozzarellą przed Wami:)

Bakłażany caprese, czyli zapiekane bakłażany z pomidorami i mozzarellą

(2 porcje)

~ 1 duży bakłażan
~ sól, pieprz

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ. Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.

~ 100 g mozzarelli
~ 2 duże pomidory
~ 1 łyżeczka bazylii lub kilka listków świeżej (ze świeżą polecam najbardziej, u mnie niestety zabrakło)

Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki. Wypełniamy nimi bakłażany układając na zmianę ser i pomidora. Posypujemy bazylią. Wstawiamy do piekarnika na dodatkowe 10 minut. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Bakłażany caprese, czyli zapiekane bakłażany z pomidorami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close