Barszcz wigilijny na zakwasie

Ostatnio prezentowałam Wam bardzo łatwy do zrobienia zakwas na barszcz wigilijny (jeśli jeszcze go nie zrobiliście albo się wahacie to pamiętajcie, że lepiej zrobić niż potem miałoby się żałować, a podróże kulinarne to zawsze dobra rzecz :>), a dzisiaj mam dla Was obiecany przepis na barszcz wigilijny na zakwasie. Zawsze myślałam, że ugotowanie takiego barszczu to ciemiężne zadanie, więc bardzo miło zaskoczyłam się, bo właściwie to robi się sam. My tylko musimy powrzucać odpowiednie składniki do garnka i będzie pysznie :> Barszcz wigilijny na zakwasie smakuje inaczej niż tradycyjny – smak jest bardziej głęboki, wyraźnie czuć grzyby i ma w sobie „to coś”, czego nie da się opisać słowami. U mnie bardzo tradycyjnie podany z uszkami, na które zapraszam w kolejnym wpisie (jeden barszcz, a aż na trzy wpisy podzielony :p). A tymczasem barszcz wigilijny na zakwasie przed Wami 🙂

Barszcz wigilijny na zakwasie

(na 2 litry barszczu)

~ 1 porcja zakwasu buraczanego (z buraczkami!)
~ 1/2 opakowania suszonych grzybów (ok. 20 g; u mnie borowiki)
~ 2 marchewki
~ 1 pietruszka
~ ok. 5 cm kawałek pora
~ mały kawałek selera (ok. 50 g)
~ 1/2 jabłka (ok. 100 g)
~ 4 ziarenka ziela angielskiego
~ 2 liście laurowe
~ 4 goździki
~ 1 płaska łyżeczka majeranku
~ sól, pieprz
~ 6 szklanek wody (ok. 1,5 litra)
~ 1-2 łyżki oleju

Do garnka obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Dodajemy suszone grzyby, jabłko, ziele angielskie, goździki i liście laurowe. Zalewamy wodą, dodajemy olej, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. godzinkę, ale najlepiej z dwie, żeby bulion zyskał głęboki smak 😉

Po tym czasie wyjmujemy wszystkie warzywa i przyprawy (najlepiej przez sito przecedzić). Dodajemy zakwas razem z buraczkami oraz majeranek i podgrzewamy na wolnym ogniu uważając, żeby barszcz się nie zagotował. Najlepiej podgrzewać jeszcze 30 minut, do godziny.

Wyjmujemy buraczki lub przecedzamy barszcz przez sito. Solimy i pieprzymy jeszcze do smaku w razie potrzeby. Podajemy z uszkami  lub ze zwykłym makaronem. Smacznego 🙂

Drukuj



1 thought on “Barszcz wigilijny na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close