Bezglutenowa pizza jaglana prosciutto

Odkąd odkryłam tą pizzę, regularnie pojawia się u mnie w kuchni. Jeszcze parę lat temu nie pomyślałabym, że można właściwie zrobić pizzę z jakiekolwiek kaszy, ale ta bezglutenowa pizza jaglana prosciutto pokazuje, że można. I, że taka pizza może smakować najlepiej na świecie. Warto też zauważyć, że taka pizza jest nawet łatwiejsza od tradycyjnej, bo nie musimy za bardzo bawić się z mąką, a załatwia to za nas blender i łyżka. Oczywiście, można ją zrobić z jakimikolwiek dodatkami chcecie, ale ja polecam Wam ją w mojej ulubionej, tradycyjnej włoskiej wersji, czyli prosciutto. Szynka parmeńska, parmezan i rukola to trio, które już jakiś czas temu pokochałam i gdy już mam je w domu to musi się skończyć na pizzy. I wtedy zazwyczaj staje się trochę monotonna, bo nie mam problemu, żeby zrobić ją kilka razy pod rząd. Ale taka bezglutenowa pizza jaglana prosciutto nie może się znudzić, a dzięki kaszy jaglanej jest też bardzo zdrowa, więc trzeba jej koniecznie spróbować. Zapraszam 🙂

Bezglutenowa pizza jaglana prosciutto

Spód:
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 50 g mąki gryczanej
~ 1 jajko
~ spora szczypta soli

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Następnie miksujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i łyżką rozsmarowujemy na cienki spód na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 10 minut w 200 stopniach.

Sos pomidorowy:
~ 1 mała cebula
~ 1 mały ząbek czosnku
~ 1 pomidor
~ 1-2 łyżeczki przecieru
~ 0,5 łyżeczki oregano
~ 0,5 łyżeczki bazylii
~ sól, pieprz
~ oliwa

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pokrojonego drobniutko pomidora i przecier. Dolewamy troszkę wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy na ogniu kilka minut mieszając. Miksujemy blenderem na gładki sos. Smarujemy podpieczony spód.

Wierzch:
~ 4-5 plastrów szynki parmeńskiej
~ 50 g parmezanu
~ duża garść świeżej rukoli

Na wierzchu pizzy wykładamy plastry szynki parmeńskiej i posypujemy 3/4 startego parmezanu. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Posypujemy świeżą rukolą i resztą startego parmezanu. Odstawiamy na 5 minut. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego 🙂

Drukuj



4 thoughts on “Bezglutenowa pizza jaglana prosciutto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close