Briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów

Gdybym miała powiedzieć, która kuchnia europejska jest moja ulubioną miałabym troszkę problem i nieśmiało odpowiedziałabym, że kuchnia śródziemnomorska, bo nie musiałabym wybierać między włoską, grecką i hiszpańską ;p Ale muszę powiedzieć, że najbardziej zaskakuje mnie kuchnia grecka i fakt, że wciąż tak ciężko się na nią natknąć w Polsce. Dla mnie, szczególności w lato, to zdecydowana ulubienica. Jest świeża, pełna warzyw i lekkości. A kiedy kupię kilka bakłażanów na jednej zapiekance musaka się nie kończy :p I dla mnie kuchnia grecka nieodłącznie właśnie kojarzy się z latem i świeżymi sezonowymi warzywami, które szczególnie latem uwielbiam <3 A w ramach sezonu pomidorowego i cukiniowego przygotowałam dla Was coś specjalnego i bardzo greckiego – briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów przed Wami.  Sama potrawa to nie jakaś wielka filozofia, bo to zaledwie wrzucenie pokrojonych warzyw do brytfanki i podpieczenie ich. Ale ich smaki tak się cudownie łączą, a dodatek fety i oregano idealnie się z tym wszystkim komponuje. Bajka po prostu <3 Dla mnie briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów to jedna z najlepszych zapiekanek, które jadłam w życiu, a na obecny sezon warzywny pasuje idealnie <3 Zapraszam :)

Briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów

(2-3 porcje)

~ 2 duże cebule
~ 400 g ziemniaków (już obranych, ok. 3-4 średnie sztuki)
~ 600 g cukinii (ok. 2 średnie sztuki)
~ 600 g pomidorów (ok. 4-5 sztuk; najlepiej mięsistych)
~ 2-3 ząbki czosnku
~ 4-5 łyżek oliwy
~ sól, pieprz
~ 2 łyżeczki suszonego oregano
~ 150-200  g fety

Obrane ziemniaki i cukinie kroimy w plasterki, cebule siekamy w pióra, a pomidory w plasterki, które następnie kroimy na połówki.

Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wrzucamy ziemniaki i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i posiekanymi ząbkami czosnku (lub przeciśniętymi przez praskę). Na nich układamy plasterki cukinii, a między nimi lekko wpychając do środka półplasterki pomidorów. Całość polewamy oliwą i ponownie solimy, pieprzymy, a następnie posypujemy oregano.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, a jeśli tak to posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta i zapiekamy jeszcze ok. 5-10 minut. Podajemy z pieczywem jako główne danie lub jako dostawkę do obiadu. Idealnie pasuje do sosu tzatziki. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close