Burgery rzodkiewkowe z chrupiacą skorupką

Burgery rzodkiekowkowe z chrupiącą skórką – tak na mały odpoczynek od ricotty zapraszam dzisiaj na coś oryginalnego i jednocześnie sezonowego. Rzodkiewki to warzywa, które (razem ze szczypiorkiem) chyba najbardziej kojarzą mi się z wiosną. Oczywiście najczęściej lądują u mnie w twarożku, ale nadeszła pora na bardziej fikuśne wykorzystanie ich i tak oto powstały przepyszne burgery z chrupiącą migdałową skorupką. Do tych burgerów wykorzystujemy też liście rzodkiewki, które okazują się pełne możliwości, choć najczęściej lądują w koszach… A można z nich przygotować, poza burgerami oczywiście, przepyszne pesto czy dodać do makaronu. Ja tym razem bazowałam na połączeniu czosnek-migdały-rzodkiewki, które okazało się przepyszne. Chrupiące migdały z wierzchu cudownie komponują się z rzodkiewkami, a całość wychodzi naprawdę cudowna. Zapraszam serdecznie :)

Burgery rzodkiewkowe z chrupiącą skorupką


~ 100 g kaszy jaglanej
~ 1 pęczek rzodkiewki (liście i kilka sztuk rzodkiewek ;))
~ 1 łyżka oliwy
~ 2-3 ząbki czosnku
~ sól, pieprz
~ garść natki pietruszki
~ 50 g migdałów (posiekanych lub zmielonych – wedle gustu ;))

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy i studzimy.
Na oliwie podsmażamy posiekane ząbki czosnku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, a po chwili umyte liście rzodkiewki i tak 3-4 pokrojone w kostkę sztuki. Solimy i pieprzymy. Smażymy ok. 3-4 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do kaszy. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę, a następnie wilgotnymi dłońmi formujemy burgery, „panierujemy”je w posiekanych migdałach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Odstawiamy na 5 minut i podajemy. Pasują cudownie do sałatki ze szczypiorkiem albo surówki z buraków ;) Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Burgery rzodkiewkowe z chrupiacą skorupką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close