Burgery z bobu bardzo delikatne

Zapowiedziałam, że będą dwa jeszcze rodzaje burgerów z bobu, a dzisiaj w końcu przyszedł czas na wersję drugą, czyli tą delikatniejszą. Delikatniejsza za sprawą większego udziału kaszy jaglanej, ale spokojnie – wciąż królem jest tutaj bób. A burgery powstają właściwie z trzech składników i są przepyszne, więc trzeba ich spróbować. Mi osobiście ta wersja bobowych burgerów posmakowała troszkę bardziej niż ta, którą prezentowałam Wam dzień temu, ale to chyba przez dużą ilość koperku, bo bardzo kojarzy mi się z latem i wakacjami ;) Idealnie pasują też podane z surówką a pieczonych buraków czy z surówkami z dodatkiem awokado (ostatnio czaruję nimi moją rodzinę i coś czuję, że jak wyjadę zaczną kupować awokado sami ;>). I smakują bardzo świeżo i letnio, polecam serdecznie :)

Burgery z bobu bardzo delikatne

(5-6 sztuk)

~ 350 g obranego bobu (ok. 500 g w łupinkach)
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 1 mały pęczek koperku
~ 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej
~ solidna szczypta pieprzu

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy i studzimy.
Bób gotujemy ok. 5-7 minut aż zrobi się miękki. Lekko studzimy, a następnie blendujemy razem z kaszą jaglaną i koperkiem na gładką masę. Doprawiamy przyprawą warzywną i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy burgery i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy. Odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Burgery z bobu bardzo delikatne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close