Ciasto (must-be-done) z owocami lata i kruszonka

Takie ucierane ciasto z owocami to mus każdej wiosny i każdego lata. Bez niego po prostu się nie liczy i koniec. Można robić tysiące wymyślnych deserów z całego świata, ale  to ciasto pozostanie zawsze na szczycie podium i zawsze każdy je robi. Maksimum prostoty, a bez niego, nie sposób poznać smaku lata. Must-be-done i tyle! Łatwe, szybkie, smaczne, owocowe, słodkie, piękne. Zniknęło w 6 godzin… Dobrze, że chociaż udało mi się załapać na kawałek!


Ciasto ucierane z owocami lata i kruszonką (blaszka 35×25 cm)
Ciasto:
~ 200 g masła lub margaryny
~ 150 g cukru
~ 4 jajka
~ 200 g mąki pszennej
~ 40 g mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ szczypta soli
~ ekstrakt lub aromat waniliowy
~ 0,5-0,6 kg owoców lata (truskawki, czereśnie, borówki…)
Wszystkie skałdniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Na koniec dodać kapkę ektraktu lub aromatu waniliowego i obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać równomiernie pokrojone (i wypestkowane) owoce.
Kruszonka:
~ 150 g mąki
~ 100 g masła
~ 50 g cukru
Wymieszać mąkę z masłem. Dodać cukier i wszystko ponownie wymieszać. Wysypać na owoce.
Całość piec 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Drukuj


1 thought on “Ciasto (must-be-done) z owocami lata i kruszonka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close