Ciasto z tahini i jabłkami

Ostatnio bardzo polubiłam robienie ciast “keksówkowych”. Zazwyczaj robi się je bez użycia miksera, a są bardzo aromatyczne, wilgotne i niesamowicie pyszne. A nawet przekonałam samą siebie, że takie ciasta mogą być o równie pyszne, co te z kremami i masami (a nawet i lepsze!). Dzisiaj mam dla Was cudowne  zdrowe ciasto z tahini i jabłkami. Do stworzenia tego cudeńka zainspirowały mnie podobne ciasto z gruszkami i tahini wypatrzone w internetach. A tahini w cieście, ten pomysł od razu wydał mi się świetny. I pokombinowałam trochę, pozamieniałam i trochę dodałam, tak żeby moje zasoby kuchenne starczyły. I wyszło wspaniale! Ciasto z tahini i jabłkami jest wilgotne, mocno sezamowe, puszyste i uzależniające :) A do tego bardzo zdrowe, używamy tutaj mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru jest miód. I dzięki temu w całym domu pachnie tak cudownie… Zapraszam, koniecznie spróbujcie ;>

Ciasto z tahini i jabłkami

(keksówka 20×11 cm)

~ 500 g jabłek
~ 200 g tahini
~ 200 g miodu
~ 200 g mąki pełnoziarnistej
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka sody
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 1/4 szklanki wody
~ 50 g płatków migdałowych

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z tahini i płynnym miodem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Wbijamy jajka i dolewamy wodę. Mieszamy dokładnie. Całość wlewamy do keksówki. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 160 stopniach ok. 1 godziny. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Ciasto z tahini i jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close