Cykoria zapiekana z szynką i mozzarellą

Cykorię mijałam w supermarkecie już wiele razy, ale zawsze mi w niej coś nie pasowało. Słyszałam już dawno, że można ją faszerować, zapiekać i do tego ładnie się prezentuje, ale nie byłam przekonana. W końcu jednak wylądowała w moim koszyku, więc trzeba było w końcu tworzyć. Poczytałam trochę w necie, wyszukałam parę przepisów, ale i tak wiedziałam, że skończy właśnie w takiej formie, najprostszej z możliwych, ale jednocześnie niezwykle smacznych. Dzięki „złotym” internetowym radom postanowiłam usunąć środki cykorii,bo podobno dają gorzkawy posmak. Co prawda, nie sprawdziłam tego, ale wiem, że bez środków są pyszne ;p Polecam z całego serduszka, idealna przekąska czy lekki posiłek w ciągu dnia :)

Cykoria zapiekana z szynką i mozzarellą (na 4 cykorie)

~ 4 cykorie
~ ok. 200 g szynki (konserwowej, można użyć drobiowej ;))
~ 100 g sera mozzarella
~ 100 ml śmietany
~ sól, pieprz

Cykorie kroimy na połówki i pozbawiamy środków. Solimy i pieprzymy w środku. Każdą napełniamy pokrojoną w kostkę szynką. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy śmietaną. Na wierzch rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zapiekamy ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)


Drukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close