Delikatne placuszki z ricotty

Śniadanie to chyba mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Od razu milej się wstaje na myśl o pysznym i smakowitym śniadanku, jakie można sobie wyczarować w parę chwil. Takich właśnie śniadań jestem zwolenniczką. Szybkich, ale jednocześnie pysznych i dających pozytywną energię na resztę dnia. Dobry dzień trzeba po prostu rozpocząć od dobrego śniadania. Te placuszki przypominają troszkę znane ricotta hotcakes, jednak są troszkę inne, a co najważniejsze przygotowanie zabiera o wiele mniej czasu . A smakiem zdecydowanie im dorównują. Są lekkie, puszyste i rozpływające się w ustach… Magia o poranku!

Placuszki z ricotty (2 porcje)

~ 250 g ricotty
~ 50 g mąki pełnoziarnistej /kukurydzianej (mają wtedy ładny kolorek ;))
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka sody
~ szczypta soli

Ricottę wymieszać z jajkami łyżką. Dodać mąkę, sodę i sól. Wszystko wymieszać. Nakładać placuszki łyżką na dobrze rozgrzaną teflonową patelnię (można lekko natłuścić, ale moja daje radę bez ;)). Smażyć z obu stron. Ułożyć w dwie piękne górki. Podawać z ulubionymi owocami/dodatkami (koniecznie masłem orzechowym :D). Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Delikatne placuszki z ricotty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *