Delikatny jabłecznik z biszkoptem

Ostatnio bardzo często pojawiają się tutaj zdrowe pyszne ciasta i to piękne, że cieszą się, aż tak dużym zainteresowaniem (bezglutenowa szarlotka jaglana chyba najbardziej podbiła Wasze serca na instagramie :)). I cudowne w nich jest to, że spokojnie można je sobie serwować na co dzień, bo wszystko, co w nich jest dobre dla nas i dla naszego zdrowia. Ale, że mamy już weekend, a mam też nadzieję, że wiele z Was zrobiło sobie długi weekend w gronie najbliższych, to dla zdrowej głowy można zaserwować sobie coś mniej zdrowego i po prostu cieszyć się weekendem i czasem w gronie najbliższych. A, że mamy sezon jabłkowy najlepiej wykorzystać jakoś te pyszne świeże jabłuszka i upiec puszysty i delikatny jabłecznik z . Miałam ochotę na lekkie, nie za słodkie, bardzo jabłkowe ciasto i jabłecznik pasował idealnie. I szczerze powiedziawszy dopóki sama nie zaczęłam szarlotkować i jabłecznikować w domu to ciasta z jabłkami były trochę tematem tabu w moim domu, a mama niespecjalnie miała ochotę to zmieniać. Ale odkąd zaczęłam to takie ciasta pojawiają się u nas prawie co weekend. I każde jest jeszcze pyszniejsze od poprzedniego – albo tak się wydaje ;) Zapraszam na puszysty i delikatny jabłecznik :)

Delikatny jabłecznik z biszkoptem

(blacha 35×25 cm)

Jabłka:
~ 1 kg obranych jabłek (u mnie antonówki)
~ 1 łyżka cukru
~ 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie w razie potrzeby dolewając wody. Na koniec dodajemy cukier (w razie potrzeby dodać troszkę więcej dla smaku). Następnie lekko studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę. Odstawiamy.

Ciasto:
~ 5 jajek
~ 100 g cukru
~ 5 łyżek oleju
~ 5 łyżek mleka
~ 250 g mąki pszennej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach kilka minut, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodajemy olej, mleko, mąkę zmieszaną z proszkiem i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Pół masy wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut.

Następnie wykładamy równomiernie jabłka. Łyżką wykładamy resztę ciasta ostrożnie, żeby nie zmieszać go z jabłkami. Całość pieczemy jeszcze 30 minut w 180 stopni i sprawdzamy patyczkiem, czy się ładnie przepiekło. Odstawiamy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Drukuj


2 thoughts on “Delikatny jabłecznik z biszkoptem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close