Dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

Przez moją kuchnię przewinęło się już wiele przepisów na mniej tradycyjne pizze, które mój znajomy Włoch uważa za profanację, ale moim zdaniem to bardzo smaczna i ciekawa alternatywa, a została zainspirowana włoską kuchnią, więc nie widzę w tym nic złego ;) A dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą smakuje tak dobrze, że nawet i Włosi by chętnie spróbowali (choć pewnie pizzą nie nazwali ;p). I jej dużą zaletą jest też fakt, że można spokojnie chwycić ją w dłonie po pokrojeniu na kawałki, co rzadko się zdarza w wypadku warzywnych pizz. Dodatkowo, delikatna cukinia świetnie komponuje się z wyrazistym parmezanem, więc spód jest naprawdę smaczny, a dodatki, które oczywiście możecie wybrać wedle własnego gustu, ale dla mnie kurczak, pieczarki, mozzarella i dodatkowo 2 plastry boczku dla smaku idealnie tutaj pasowały. Dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą zaprasza! Przepis podaję na 1 porcję, ale warto oczywiście dzielić się tym dobrem i zrobić większą z podwójnej porcji ;)

Dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą

(1 porcja)

Spód:
~ 1 średnia cukinia (ok. 300 g)
~ 1 jajko
~ 1 łyżka otrąb (ok. 10 g)
~ 2-3 łyżki startego parmezanu (ok. 20 g)
~ 1/2 łyżeczki oregano
~ 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
~ sól, pieprz

Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bardzo dokładnie odciskamy sok (ja zazwyczaj robię to dłońmi). Dodajemy jajko, otręby, zioła, sól i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na płaski placek w kształcie pizzy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

Sos pomidorowy: (jeżeli nie macie czasu możecie po prostu zmieszać 1 łyżkę przecieru pomidorowego z 1-2 łyżkami wody ;)):
~ 1/2 małej cebuli
~ 1 mały ząbek czosnku
~ 1 pomidor średni
~ 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
~ sól, pieprz
~ troszkę oliwy

Cebulę drobno siekamy i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego drobniutko pomidora, przecier i 1-2 łyżki wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na średni. Trzymamy na ogniu parę minut, żeby dobrze zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Wierzch:
~ 200 g pieczarek
~ 100 g piersi z kurczaka grillowanej lub upieczonej
~ 2 plastry boczku wędzonego
~ ½ kulki mozzarelli (ok. 60 g)
~ sól, pieprz
~ odrobina oleju (do posmarowania patelni)

Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Dusimy na średnim ogniu, aż się ładnie zarumienią i odparuje z nich sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy sos pomidorowy lub przecier. Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę boczek oraz kurczaka i pieczarki. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut.

Po tym czasie na wierzchu wysypujemy równomiernie startą mozzarellę. Wkładamy z powrotem do piekarnika na dodatkowe 5 minut,  żeby mozzarella ładnie się roztopiła. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)


Włoska strona lata z Galbani

Drukuj



2 thoughts on “Dietetyczna pizza z cukinii bez mąki z kurczakiem, pieczarkami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close