Drozdzówka z nektarynkami i borówkami pod kruszonką

W lato u mnie w domu ciasta z owocami to absolutny must-bake każdego weekendu. Trudno oprzeć się tym wszystkim pysznym owocom na targu, bo potem już niestety ich już nie będzie (a mrożone to nie to samo). Dzisiaj miało być szybko, łatwo, słodko i pysznie. Tak było. Drożdże w proszku szybko uwiniemy się w kuchni, a drożdżówka musi pozostać tylko na leżakowanie w piecu. Połączenie borówek i nektarynek jest naprawdę trafne i idealnie komponuje się ze słodką kruszonką. Warte zrobienia na leniwy weekend w gronie rodzinnym :)


Drożdżówka z nektarynkami i borówkami pod kruszonką (blacha 35×25 cm)

Ciasto:
~ opakowanie drożdży w proszku (7 g)
~ 1 szklanka letniego mleka
~ 0,5 szklanki oleju
~ 0,5 szklanki cukru
~ 2,5 szklanki mąki
~ 2 jajka

~ 2 nektarynki
~ 150 g borówek amerykańskich

W pół szklanki mleka rozpuszczamy drożdże.
Pozostałe mleko, olej i cukier umieszczamy w rondelku i lekko podgrzewamy, żeby składniki się rozpuściły. Mieszamy z drożdżami, mąką i jajkami. Wyrabiamy na elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy pokrojne w kostkę nektarynki i borówki.



Kruszonka:
~ 4 duże łyżki masła
~ 4 duże łyżki mąki
~ 2 duże łyżki cukru białego
~ 2 duże łyżki cukru brązowego

Masło i mąkę mieszamy. Dosypujemy cukry i mieszamy ponownie. Posypujemy drożdżówkę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut. Studzimy lekko i zajadamy (nie wiem jak Wy, ale ja lubię ciepłą :>)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *