Farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy

O farinacie pierwszy raz usłyszałam w poprzednim tygodniu i tylko dlatego, że kupiłam mąkę z ciecierzycy i robiłam mały research, żeby sprawdzić, jakie ma możliwości. I znalazłam mnóstwo inspiracji, a w tym tygodniu naszło mnie właśnie na włoskie smaki. Zakochałam się też w szynce parmeńskiej, doceniłam rukolę i moc suszonych pomidorów. A to wszystko razem w połączeniu z mozzarellą to po prostu eksplozja smaku! Farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy to danie łatwe do zrobienia –  zamieszanie paru składników i zapieczenie w postaci placka to naprawdę nic wielkiego, a smak jest niezwykły. Jeśli jesteście fanami cieciorki zakochacie się na pewno! Podaję tutaj porcje na 1 osobę, ale jeżeli robicie dla większej grupy proporcjonalnie dodajcie wszystkiego więcej, ale wciąż upieczcie jeden placek (chwilkę dłużej go potrzymajcie w piekarniku!) i dzielcie po prostu jak pizzę ;) I podać też można wg gustu, dla mnie idealnie pasują tutaj właśnie suszone pomidory, szynka parmeńska (wegetarianie i weganie mogą ją pominąć :D), rukola i mozzarella. Gwarantuję, że się nie zawiedziecie. Farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy jest przepyszna!

Farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy

~ 75 g mąki z ciecierzycy
~ 150 g wody
~ 1 łyżeczka oliwy
~ solidna szczypta soli

Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski. Solimy i dodajemy wodę z oliwą. Mieszamy dokładnie trzepaczką, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Masa powinna być dość rzadka. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownica lub zwykła blaszka) i rozsmarowujemy na placek. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

 Dodatki:
~ suszone pomidory
~ garść rukoli
~ szynka parmeńska
~ mozzarella

Rozkładamy na wierzchu i podajemy (jeżeli bierzecie mozzarellę warto na chwilę włożyć do piekarnika jeszcze, żeby pięknie się stopiła i cudownie się ciągnęła <3). Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close