Frittata z bobem i fetą – pieczona i najłatwiejsza

Frittata to niezwykle wdzięczne włoskie danie, do którego można wrzucić wszystko, co mamy pod ręką, robi się łatwo i szybko, ładnie się prezentuje i wszyscy ją uwielbiają. Mi to frittaty najbardziej pasują zielone warzywa tj. szparagi, bób, fasolka szparagowa czy brokuły, więc zazwyczaj frittatuję latem. Zresztą latem moja ochota na dania mięsne zdecydowanie spada w okolice zera, więc takie obiady na wagę złota. Dzisiaj mam dla Was idealnę propozycję do wypróbowania przez weekend – frittata z bobem i fetą przed Wami. Tym razem postanowiłam pójść na łatwiznę i całość upiekłam bez bawienia się już za bardzo z patelnią (i też nie mam patelni, którą mogłabym włożyć do piekarnika, żeby dopiec wierzch ;-)). I nie dość, że sprawiło to, że jest najłatwiejsza na świecie to wyszła przepyszna. Bardzo polecam i zapraszam ;-)

Frittata z bobem i fetą

(tortownica o średnicy 22 cm)

~ 1 duża cebula
~ 6 jajek
~ 300 g obranego bobu (z ok.  400 g z łupinkach)
~ 30 g suszonych pomidorów
~ 1 mała natka pietruszki
~ 1 mały pęczek koperku
~ 1 mały szczypiorek
~ sól, pieprz
~ 100 g sera feta
~ 1 łyżka oliwy lub oleju

Bób gotujemy w osolonym wodzie ok. 10 minut (nie musi być super miękki, bo jeszcze dojdzie w piekarniku ;-)). Odstawiamy.

Na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli (ok. 2-3 minuty) dodajemy posiekane suszone pomidory i bób. Mieszamy chwilę (ok. 1 minutę) i wyłączamy ogień. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy. Przekładamy do miski. Odstawiamy na 5-10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.

Do dużej szklanki lub miski wbijamy wszystkie jajka. Energicznie mieszamy widelcem, żeby wszystkie żółtka i białka się połączyły. Solimy i pieprzymy. Przelewamy do miski z warzywami. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie mieszamy.

Tortownicę dokładnie natłuszczamy (ja zrobiłam to wacikiem namoczonym w oleju). Przelewamy całą zawartość miski. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 minut. Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy na 5 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Frittata z bobem i fetą – pieczona i najłatwiejsza”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *