Gnudi, czyli włoskie kluski z ricotty i szpinaku

Na gnudi, czyli włoskie kluseczki z ricotty i szpinaku wywodzące się z Toskanii, natknęłam się dopiero kilka dni temu i nie wiem, jak mogły tyle czasu się przede mną uchować! O popularnych włoskich gnocchi mówi się wiele, a gnudi chyba wrzuca się do jednego worka z nimi, a to przecież unikatowe cuda <3 Jak już wiele razy wspominałam, robienie wszelakich kluseczek, pierogopodobnych rzeczy czy też generalnie mącznych rzeczy, które gotuje się w wodzie, jest dla mnie zawsze wyzwaniem. I kiedy za takowe się już wezmę nie ogłaszam tego głośno, bo mam wrażenie, że raczej nie wyjdą, a koniec końców wychodzą, więc chyba muszę nabrać pewności siebie :p Te kluseczki wyszły cudowne! Ssą niezwykle delikatniutkie, miękkie, kremowe… Aż rozpływają się w ustach. To zasługa i ricotty i parmezanu (który notabene ostatnio również pokochałam <3), a dodatek szpinaku idealnie się z nimi komponuje. Absolutny mus musów do zrobienia. Zapraszam na toskańską ucztę :)

Gnudi, czyli włoskie kluski z ricotty i szpinaku

(2 porcje)

~ 200 g ricotty
~ 50 g parmezanu
~ 200 g mrożonego rozdrobionego szpinaku (lub 300 g świeżego; mrożony rozmrozić przed ;))
~ 100 g mąki pszennej
~ 1 jajko
~ solidna szczypta soli

Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a rozmrożony szpinak lub posiekany świeży podsmażamy, żeby odparowała woda. Do parmezanu dodajemy szpinak, ricottę, mąkę, jajko i sól. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Następnie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy uformowane za pomocą łyżki kluseczki (mniej więcej okrągły kształt powinny mieć). Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je ok. 5 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wyjmujemy je na talerz łyżką cedzakową.

Gnudi można podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest polanie ich roztopionym masłem z odrobiną szałwii. Można również posypać je po prostu tartym parmezanem (ja skusiłam się na tą opcję) albo podać je z sosem pomidorowym. W każdej wersji będą cudowne. Smacznego :)


Viva Ricotta! edycja IV

Drukuj


4 thoughts on “Gnudi, czyli włoskie kluski z ricotty i szpinaku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close