Gulasz curry z dynią soczewicą czerwoną, papryką i natką pietruszki

W ostatni piątek zamarzył mi się rozgrzewający kociołek pełen warzyw i oczywiście sezonowej dyni. I nic lepiej nie zaspokoiłoby mojej potrzeby niż właśnie gulasz curry z dynią, czerwoną soczewicą, papryką i natką pietruszki, który przygotowałam. Jest to przepyszne zdrowe danie jednogarnkowe, które można zrobić w 30 minut, a które tak bardzo pasuje do zimnych jesiennych wieczorów, kiedy najchętniej nie wychodzilibyśmy spod koca, że ja już wiem, że u mnie w domu będzie robiony regularnie. Nie ma tu żadnych wymyślnych składników czy zbędnego kombinowania, ale gwarantuję Wam, że takie zestawienie warzyw i przypraw to już wystarczająca recepta na sukces. Ten gulasz curry jest jednym z najlepszych wegańskich gulaszy, które jadłam w życiu – jest aromatyczny, rozgrzewający, lekko pikantny i niesamowicie smaczny. Bardzo polecam – na jesień sprawdzi się idealnie. Zapraszam <3

Gulasz curry z dynią soczewicą czerwoną, papryką i natką pietruszki

(3-4 porcje)

~ 1 cebula
~ 400 g dyni surowej (hokkaido lub zwyczajnej)
~ 100 g soczewicy czerwonej
~ 2 czerwone papryki
~ ew. 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka curry
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ świeża posiekana natka pietruszki 
~ 1-2 łyżki oleju

Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu skracając czas gotowania o 1-2 minuty. Odstawiamy na bok. 

Na natłuszczonej olejem patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę (można dodać też posiekany czosnek ;)).  Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, a po 2-3 minutach paprykę. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy soczewicę oraz 2-3 łyżki wody. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 15 minut).

Po tym czasie gulasz doprawiamy przyprawami i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy jeszcze 2-3 minuty dodając przecier, jeśli chcemy, i 2-3 łyżki wody. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego :-) 

Drukuj


1 thought on “Gulasz curry z dynią soczewicą czerwoną, papryką i natką pietruszki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *