Involtini – roladki z bakłażana

Nie wiem jak w ogóle kiedykolwiek mogłam pomyśleć, że nie lubię bakłażanów. W tym roku dałam dopiero szansę greckiej zapiekance Moussaka, która zainspirowała mnie do kolejnych prób z tym pięknym, fioletowym warzywem. I od tego czasu absolutnie się w nim zakochałam. Dlatego mimo, że sezon się na nie kończy to zaopatrzcie się jeszcze w parę sztuk, bo zapowiadam bakłażanowy tydzień, w którym uraczę Was samymi pysznościami i mam nadzieję, że skorzystacie. A na smaczny i idealny początek mam dla Was cudowne włoskie involtini. Prawdziwie włoskie involtini, czyli po prostu roladki z bakłażana Włosi najczęściej faszerują kaszą bulgur, orzeszkami pinii i serem provolone. Ja mam dla Was lekką wariację na ten temat inspirowaną kuchnią Nigelli. A jest naprawdę przepyszna, spróbujcie koniecznie. Takiej zapiekanki jeszcze nie jedliście! ;)

Involtini – roladki z bakłażana


~ 2 bakłażany
~ spora szczypta soli
~ oliwa

Bakłażany kroimy wzdłuż na 0,5 cm plastry (ok. 12 powinno wyjść, 2 krańcowe plastry prawie z samą skórą odkładamy). Posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Odsączamy na ręczniku papierowym, smarujemy oliwą i grillujemy z każdej strony.

 Farsz:
~ 50 g kaszy jaglanej (bulgur)
~ 100 g sera feta
~ 25 g orzeszków piniowych
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 0,5 łyżeczki oregano
~ 0,5 łyżeczki bazylii
~ 1 małe jajko
~ sól, pieprz
~ szczypta cynamonu

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, czosnek i orzeszki drobniutko, a ser feta w drobną kostkę. Wszystko mieszamy razem z jajkiem, oregano, bazylią, cynamonem, solą i pieprzem. Farsz dzielimy na 10 plastrów układając na szerszym końcu, zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Sos pomidorowy:
~ 1 cebula
~ 1 ząbek czosnku
~ 2 duże pomidory
~ 1 łyżka przecieru
~ 0,5 łyżeczki oregano
~ sól, pieprz
~ oliwa

Cebulę drobno siekamy i razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone drobniutko pomidory i przecier, a także trochę wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na ogniu parę minut, żeby dobrze zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Polewamy roladki równomiernie. Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.

~ 50 g mozzarelli

Wyjmujemy. Równomiernie rozsypujemy startą mozzarellę i zapiekamy jeszcze 7-10 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

Drukuj


6 thoughts on “Involtini – roladki z bakłażana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *