Izraelska pasta z tuńczyka, jajka i awokado

Zazwyczaj jestem dość nudna jeśli chodzi o kanapki, więc jak już jakieś połączenie mi wpadnie to przez bardzo długi okres nie chce wypaść. Ostatnio na przykład moją ulubioną jest twaróg, awokado posypane solą i pieprzem. Bardzo proste, a takie cudowne <3 Ale stwierdziłam, że może czas na coś nowego i zmieniłam trochę tory na różnorodne pasty. A jest ich tyle! Poszperałam tu i tam i znalazłam naprawdę pyszne i ciekawe połączenia, które na pewno wykorzystam i się podzielę ;> Dzisiaj dla Was izraelska pasta z tuńczyka, jajka i awokado, która jest przepyszna! Muszę powiedzieć, że bardzo udana to kompozycja, tłuste awokado idealnie pasuje do lekko suchego tuńczyka, a parę kropel soku z cytryny, jajko, sól i pieprz sprawiają, że całość smakuje wspaniale! Spróbujcie koniecznie – izraelska pasta z tuńczyka, jajka i awokado jest szybka, smaczna i zdrowa, a na piąteczek idealna :)

Izraelska pasta z tuńczyka, jajka i awokado


~ 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g po odsączeniu)
~ 1 awokado (ok. 120 g miąższu)
~ 2 jajka
~ 1 mała cebulka
~ sól, pieprz
~ sok z 1/2 cytryny

Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy w drobniutką kosteczkę.

Tuńczyka odsączamy, cebulkę siekamy drobno, a awokado kroimy w kostkę lub rozgniatamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z cytryny oraz solidne szczypty soli i pieprzu. Mieszamy i podajemy do pieczywa, jako nadzienie do naleśników czy jako przekąska na krakersach na przykład. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Izraelska pasta z tuńczyka, jajka i awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close