Jaglane kotleciki z tuńczykiem i łososiem

Przepraszam za, mam nadzieję, że chwilowy brak mocy. Praca, zajęcia, życie i jeszcze ta średnio ładna i przyjemne jesień, którą widzimy za oknem nie sprzyjają niestety ani mojej wenie kulinarnej ani pisarskiej :p Ale wierzę, że się w końcu ogarnę i będzie pięknie :) I choć mało ostatnio gotuję czegoś nowego to coś tam jednak uda mi się stworzyć w nagłych przypływach inspiracji i chęci. A ponieważ mamy piątek (już prawie weekendu początek!), który mi się kojarzy z rybami to czas na coś rybnego, ale w wydaniu, którego chyba jeszcze nie próbowaliście, czyli jaglane kotleciki z tuńczykiem i łososiem przed Wami. Mamy tutaj i tuńczyka, i wędzonego łososia z nutką koperku. Lekko suchego tuńczyka pięknie podkręca wyrazisty i tłusty łosoś, koperek dodaje jakiejś świeżości, a kasza jaglana nadaje przyjemną nutę i wszystko spaja. Bardzo udane i zdrowe jaglane kotleciki z tuńczykiem i łososiem, których musicie spróbować, zapraszam :>

Jaglane kotleciki z tuńczykiem i łososiem

(6 sztuk)

~ 100 g suchej kaszy jaglanej
~ 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu 120-130 g)
~ 50 g łososia wędzonego
~ garść świeżego koperku lub 0,5 łyżeczki suszonego
~ sól, pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy 1-2 minuty dłużej niż na przepisie na opakowaniu. Odstawiamy i studzimy.
Gdy kasza trochę ostygnie mielimy ją na gładką masę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojonego w kosteczkę łososia i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy. Dłońmi formujemy kotleciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach lub smażymy na rozgrzanej patelni. Podajemy z surówkami. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Jaglane kotleciki z tuńczykiem i łososiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *