Jajko w koszulce z sosem holenderskim na szparagach

Tak podane szparagi zawsze mi się marzyły, ale pamiętam, że kiedyś kompletnie nie wyszło mi jajko w koszulce, więc trochę bałam się kolejnej porażki. Ale stwierdziłam, że jestem dużo bardziej doświadczona niż kilka lat temu, więc teraz na pewno wyjdzie i wyszło! Myślę, że wtedy po prostu czegoś nie doczytałam albo stwierdziłam, że bez octu się da i zamiast szukać zamiennika wrzuciłam jajko do wody ;p Więc nauka z tego taka, że tych prostych przepisów trzeba się trzymać dokładnie i nie narzekać, że 2 składniki (czyli ocet i jajko) to za dużo ;p Jajko w koszulce z sosem holenderskim na szparagach to szybkie danie idealne na weekendowe śniadanie lub kolację. Robi się je błyskawicznie, wcale nie jest trudne, pięknie wygląda, a Wy możecie poczuć się jak w drogim hotelu na wakacjach. Ja jestem wielką fanką szparagów zielonych, więc zawsze próbuję wycisnąć z sezonu szparagowego, ile się da, a i tak zawsze mi za mało. Nie ma więc co zwlekać i wracając do domu zajść po piękne zielone szparagi. Jajko w koszulce z sosem holenderskim na szparagach nie może nie smakować ;)

Jajko w koszulce z sosem holenderskim na szparagach

(2 porcje)

Sos holenderski:
~ 25 g prawdziwego masła
~ 1 żółtko
~ sok z 1/2 małej cytryny
~ szczypta soli
~ szczypta białego pieprzu

Masło roztapiamy i odstawiamy (uwaga – nie róbcie tego w mikrofali, bo wybuchnie! Nie pamiętam już z czego to wynika, ale mi się to właśnie wczoraj stało ;p). W wysokim naczyniu żółtko razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem ubijamy na jasną masę. Stopniowo, dalej ubijając, dodajemy roztopione jeszcze ciepłe masło. Ubijamy, aż sos nabierze zawiesistej konsystencji. Odstawiamy.

Ja robiłam sos trzepaczką, bo nie mam miksera i wyszedł super, więc jeżeli nawet jak nie macie miksera to nic nie stoi na przeszkodzie zrobić to ręcznie ;)

Na każde jajko:
~ 100 g szparagów
~ 1 l wody
~ 2 łyżki octu lub 2 łyżki soku z cytryny
~ 1 jajko (w temperaturze pokojowej)

Ze szparagów odcinamy końcówki i blanszujemy je we wrzątku ok. 5 minut. Układamy na talerzu.

Jajko wbijamy do filiżanki lub małej miseczki. Wodę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy ogień, dodajemy ocet lub sok z cytryny, a gdy już przestanie zaczynamy łyżką robić wir po środku. W wir delikatnie wlewamy jajko. Nie martwcie się jeżeli białko troszkę się rozprzestrzeni, można je delikatnie zebrać łyżką. Jajko gotujemy ok. 2-3 minuty (ja trzymałam 3 i białko było idealnie ścięte, a żółtko idealnie płynne). Wyławiamy szpatułką i układamy na ręczniku papierowym, żeby odciekło z wody.

Na szparagach układamy jajko i polewamy sosem holenderskim. Smacznego :)

Drukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close