Jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem

W tym roku maj trochę pokazał nam też zimy, ale teraz to pięknie wynagradza. W stolicy słonko pięknie świeci od kilku dni, temperatura waha się powyżej 20 stopni i dla mnie to jest cudowne. Ten sobotni upał był dla mnie wyzwaniem, ale taka wiosenna przyjemna pogoda, kiedy można wyjść bez kurtki jest cudowna <3 Ale maj się powoli kończy, a to niestety zwiastuje końcówkę sezonu szparagowego, więc trzeba jeszcze łapać pęczki, które nawiną się pod ręce i korzystać póki można! Mi zawsze szparagi kojarzą się z jakąś taką elegancją, to takie piękne warzywo i pewnie dlatego kuchnia francuska tak je lubi, a szparagi tak do niej pasują. I dzisiaj dlatego trochę kuchnia fusion – troszkę po francusku, troszkę po włosku, ale niezwykle smacznie – jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem. Często, kiedy wracam do domu piekę tarty, które z mamą uwielbiamy. Ale że niestety już weszliśmy w dość nieprzyjemny dla studentów okres ostatnio bardziej do domu wpadam i wypadam i następnego dnia nawet nie zdążając pomyśleć, że może by coś nowego ugotować. Dlatego wczoraj stwierdziłam, że czas sobie troszkę dogodzić i zrobiłam jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem, które wyszły przepyszne <3 Składniki tutaj tworzą magiczny zestaw. I choć z francuską tartą to danie ma tylko wspólny kształt, to i tak zachowuje piękno i wytworność francuskiej kuchni. Zapraszam serdecznie :)

Jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem

(2 sztuki)
Ciasto:
~ 100 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
~ 1 jajko
~ 1 łyżka oliwy/oleju
~ solidna szczypta soli

Mąkę wsypujemy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę i wbijamy jajko. Dolewamy 4-5 łyżek wody i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody, ale ciasto ma być troszkę kleiste ;)). Następnie dzielimy na pół i wilgotnymi (!) dłońmi formujemy 2 spody do tart na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Podpiekamy ok. 10-15 minut w 190 stopniach.

Nadzienie:
~ 1 pęczek szparagów zielonych
~ 200 g ricotty
~ 4 plastry szynki parmeńskiej
~ 50 g parmezanu
~ sól, pieprz
~ szczypta gałki muszkatołowej

Od szparagów odrywamy twarde końcówki i gotujemy je ok. 5 minut do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy.
Szynkę parmeńską wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż stanie się chrupiąca.
Do podpieczonych spodów wkładamy ricottę rozsmarowując ją równomiernie. Posypujemy solą, pieprzem i gałką. Następnie układamy plastry szynki, a na nie szparagi. Posypujemy startym parmezanem i pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)


Viva Ricotta! edycja IV

Drukuj



3 thoughts on “Jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close