fbpx

Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami

by Kucharka w baletkach

Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami to idealnie śniadanie na lato.

Jogurtowe owsianki to zdecydowanie forma owsianek, które najczęściej u mnie goszczą latem. Jest tyle pysznych miękkich sezonowych owoców, że cudownie wykorzystać je jako ozdoba wierzchu i zarazem osłoda całości. Czasem wrzucam je po prostu na wierzch, a czasem robię z nich mus. Tak jak w przypadku owsianki z musem mango i borówkami.

Uwielbiam oczywiście też pieczone owsianki. Albo owsianki z lodówki jak owsianka na zimno z borówkami lub innymi owocami. Cudowne są też owsiankowe placki czy gofry. Jednak, miseczkowa wersja owsianki to zawsze będzie dla mnie królowa.

Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami na sezon truskawkowy

Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami w białej miseczce

Dzisiaj mam dla Was też jedną z ostatnich propozycji na wykorzystanie tegorocznych truskawek. Polecam bowiem zrobić z nich przecudowny świeży mus truskawkowy. A potem tym pysznym musem polać wierzch naszej owsianki z jogurtem greckim. I żeby jeszcze było pyszniej podać obok borówki.

Taki domowy ekspresowy truskawkowy mus idealnie bowiem nadaje się do polania owsianki. Dodaje słodyczy, ale też świeżości, wilgotności i lekkiej kwaskowatości. Dodatkowo, truskawki i borówki to naprawdę udane połączenie, które warto włączyć do swojego letniego menu. Całość jest mocno owocowa, przyjemnie słodka i pyszna. Na pewno Wam zasmakuje :)

Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami

Drukuj
Liczba porcji: 1 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 388 kalorii 14b, 65w, 9t, 6bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
  • 100 g cukinii (można pominąć, ale polecam bo powiększa objętość owsianki i jest niewyczuwalna w smaku)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 mały jogurt grecki (ok. 150 g)
  • 100 g truskawek
  • 100 g borówek
  • ew. 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki owsiane umieszczamy w rondelku i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja zawsze po prostu odstawiam na noc, a rano tylko podgrzewam ;)).
  2. W tym czasie robimy mus: truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem ew. dodając miód dla słodkości. Odstawiamy.
  3. Dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę.
  4. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
  5. Całość przekładamy do miseczki.
  6. Polewamy musem, a obok układamy borówki. Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)
Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami od góry

coś na dokładkę?

1 komentarz

ervi 12 lipca 2019 - 17:51

Truskawki <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close