Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami

Jogurtowe owsianki to forma owsianek, które najczęściej u mnie goszczą latem. Jest tyle pysznych miękkich sezonowych owoców, że cudownie wykorzystać je jako ozdoba wierzchu i zarazem osłoda całości. I choć uwielbiam pieczone owsianki czy owsianki z lodówki czy inne owsiankowe placki czy inne takie to miseczkowa wersja to zawsze będzie dla mnie królowa. Dzisiaj mam dla Was też jedną z ostatnich propozycji na wykorzystanie tegorocznych truskawek w postaci musu, którym oblejemy naszą owsiankę. Przed Wami jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami, która idealnie sprawdzi się na jutrzejsze sobotnie śniadanie. Jeżeli chcecie wersję premium możecie nawet mus truskawkowy podgrzać, ale ja zostanę przy wersji w temperaturze letniej (nie lubię truskawek na ciepło ;-)). Całość jest mocno owocowa, przyjemnie słodka i pyszna, na pewno Wam zasmakuje :-)

Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
~ 100 g cukinii (można pominąć, ale polecam bo powiększa objętość owsianki i jest niewyczuwalna w smaku)
~ 1 szklanka gorącej wody
~ 1 mały jogurt grecki (ok. 150 g)
~ 100 g truskawek
~ 100 g borówek
~ ew. 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Płatki owsiane umieszczamy w rondelku i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja zawsze po prostu odstawiam na noc, a rano tylko podgrzewam ;)). Dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę i dodajemy jogurt. Mieszamy.

Przekładamy do miseczki. Truskawki pozbawiamy szypułek i miksujemy blenderem ew. dodając miód dla słodkości. Polewamy z wierzchu owsiankę, a obok układamy borówki. Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)

Drukuj


1 thought on “Jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *