Kasza bulgur z indykiem, brokułami, pieczarkami i masłem orzechowym

Masło orzechowe to produkt, bez którego nie wyobrażam sobie dnia, a w szczególności śniadania. I choć nawet ja używam go najczęściej do słodkich potraw to dzisiaj polecam użyć go w trochę inny sposób – kasza bulgur z indykiem, brokułami, pieczarkami i masłem orzechowym przed Wami! Pamiętam, że pierwszą wytrawną potrawą, do której trafiło u mnie masło orzechowe było tortellini z kurczakiem, a potem spotkałam się też z nim w jakimś indyjskim sosie. I za każdym razem pasowało idealnie i sprawiało, że całość smakowała po prostu cudownie. I tym razem postanowiłam wykorzystać tą magię masła orzechowego i powstała kasza bulgur z indykiem, brokułami, pieczarkami i masłem orzechowym, która smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno jako sałatka. Brokuły, indyk i masło orzechowe to już świetnie komponujące się trio, a pieczarki super się tutaj wpasowują. Zapraszam :)

Kasza bulgur z indykiem, brokułami, pieczarkami i masłem orzechowym

(2 porcje)

~ 100 g kaszy bulgur
~ 150-200 g piersi indyka
~ 300 g pieczarek
~ 300 g różyczek brokuła
~ 2 łyżki masła orzechowego (ok. 70 g)
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka masła klarowanego

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.

Różyczki brokuła gotujemy ok. 7 minut, aż będą miękkie i ładnie zielone.

Pierś indyka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na maśle klarownym. Gdy mięso będzie przesmażone dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy, aż będą miękkie. Solimy i pieprzymy w razie potrzeby. Dodajemy różyczki brokuła i mieszamy. Dodajemy masło orzechowe i 5-6 łyżek wody. Mieszamy na ogniu, aż masło orzechowe rozejdzie się po całości. Zdejmujemy z ognia i dzielimy na porcje. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Kasza bulgur z indykiem, brokułami, pieczarkami i masłem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close