Kasza jaglana z brokułami i parmezanem

Kasza jaglana z brokułami i parmezanem to danie, które idealnie nada się na środek tygodnia, kiedy potrzebujemy czegoś ciepłego i kojącego, a nie mamy ochoty i siły spędzać długich chwil w kuchni. Bardzo proste nieskomplikowane połączenie, a wychodzi naprawdę przepyszna potrawa, którą możecie podać do mięsa lub po prostu jako osobne danie. Dla mnie takie mieszanki przyrządzone wieczorem to takie małe comfort food, nagroda za wytrwałość i pracowitość w trakcie dnia. A do tego taka kasza jaglana z brokułami i parmezanem jest bardzo zdrowa, więc nie dość, że krzepi umysł, to jeszcze ciało. A jeżeli potrzebujecie pomysłu na lunchbox do pracy z brokułami to też idealnie się sprawdzi. Zapraszam 🙂

Kasza jaglana z brokułami i parmezanem

(2 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 1 brokuł (ok. 400 g różyczek)
~ 60 g suszonych pomidorów
~ 70 g parmezanu
~ 100-150 g kaszy jaglanej
~ sól, pieprz
~ 2 łyżki oliwy

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 7 minut we wrzątku (aż będzie al dente ;)).
Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na oliwie (można też dodać czosnek jeśli macie ochotę ;)). Gdy się zeszkli dodajemy posiekane pomidorki, a po chwili pokrojone na małe części różyczki brokuła. Smażymy kilka minut i dodajemy kaszę (w tym momencie zazwyczaj trzeba też dolać kilka łyżek wody ;)). Wszystko pięknie mieszamy, a następnie solimy i pieprzymy. Ponownie mieszamy i dodajemy starty parmezan pozostawiając 3-4 łyżki na posypanie na wierzchu. Mieszamy, aż ser się roztopi i wykładamy porcje na talerze. Posypujemy resztą parmezanu i podajemy. Smacznego 🙂



1 thought on “Kasza jaglana z brokułami i parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close