Kopytka dyniowe zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą – jedna z najlepszych zapiekanek na świecie

Zanim dam Wam odpocząć troszkę od dyni (sprawdziłam i to już 10-ty przepis pod rząd z dynią! Mamy więc mały jubileusz ;-)) to jeszcze mam dla Was jedną pyszną i bardzo oryginalną propozycję, do której tak naprawdę zainspirowała mnie moja małe niepowodzenie. Jak już wspominałam nie raz – nie jestem dobra w kluski. Pierogi, kluski, pyzy, kopytka, knedle to kompletnie nie mój świat – w moim domu rzadko się jadało, a jak już to kupowało się gotowe. Jednak co jakiś czas staram się doszlifować moje nieumiejętności, a ostatnio postanowiłam zrobić kopytka dyniowe. Wyszły bardzo smaczne, ale bardzo też niekształtne. Ale jak okazało się kopytka można spokojnie tez pokroić po ugotowaniu, a ja (kiedy już odobraziłam się za to, że za duże mi się ugotowały) postanowiłam zrobić z nich zapiekankę i powstały przepyszne kopytka dyniowe zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. Szczerze powiedziawszy efekt przerósł moje oczekiwania i zapiekanka wyszła przepyszna. W kopytkach dynia nie dominuje, a raczej czuć tylko z nich lekka dyniową nutę, która idealnie komponuje się z pomidorowym sosem i delikatną ciągnącą się mozzarellą. Naprawdę zapiekanka na medal, polecam <3

Kopytka dyniowe zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

(3-4 porcje)

Kopytka dyniowe:
~ 300 g puree dyniowego (u mnie z dyni hokkaido)
~ 300 g obranych ziemniaków (ok. 3 średnie sztuki)
~ 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
~ 3 łyżki mąki ziemniaczanej
~ 3 łyżki startego parmezanu (ok. 30 g)
~ sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy do miękkości i studzimy. Następnie gnieciemy na puree i mieszamy dokładnie z puree dyniowym.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.

Do puree dodajemy mąki, starty parmezan, sól i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, ciasto dzielimy na kawałki, a z każdego formujemy wałki podsypując mąką. Nożem kroimy wałeczki na kopytka.

Przygotowane kopytka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię. Gotujemy jeszcze ok. 1 minutkę i wykładamy łyżką cedzakową na talerz. Lekko studzimy.

Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Wysypujemy równomiernie kopytka.

Sos pomidorowy:
~ 1 duża cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ ok. 500 g pomidorów (3 duże sztuki) lub 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
~ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
~ sól, pieprz
~ 1 mały pęczek natki pietruszki
~ 1-2 łyżki oliwy

~ 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po ok. 1-2 minutach dodajemy sparzone, obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i 3-4 łyżki wody.

Mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając ok. 10 minut (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody). Następnie miksujemy blenderem na mniej więcej gładki sos.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Kopytka dyniowe zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Kopytka dyniowe zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą – jedna z najlepszych zapiekanek na świecie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *