Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej – wegańskie

Mam nadzieję, że u Was piątek rozpoczął się podobnie jak w stolicy i cieszycie się słońcem i wiosennym ciepłem, które chociaż trochę rekompensuje pogodę, jaka działa się w tym tygodniu ;p A taki piękny słoneczny piątek mam dla Was słoneczne wegańskie kotleciki, które ostatnio stały się moimi ulubieńcami :> Ciecierzyca to chyba moje ulubione warzywo strączkowe, więc dość często u mnie gości. A, że kasza jaglana to dość oczywista baza do koletów wegańskich, to połączyłam te dwa składniki, dodałam trochę curry i natki pietruszki, które tutaj idealnie pasują i powstały małe cudeńka! Wystarczy dorzucić jeszcze do nich surówkę z kapusty lub buraków i mamy obiad marzenie. A na przekąskę też się idealnie sprawdzą. Zapraszam, minimum składników a maksimum smaku :>

Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej – wegańskie (6 sztuk)

~ 100 g suchej kaszy jaglanej
~ 100 g ciecierzycy suchej (lub 1 puszka – po odsączeniu ok. 240 g)
~ 1 łyżeczka curry
~ 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1 garść natki pietruszki
~ sól, pieprz

Ciecierzycę zalewamy na noc. Rano gotujemy i studzimy.
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i również lekko studzimy.
Następnie ciecierzycę i kaszą umieszczamy w misce i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, curry, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. W dłoniach formujemy kotleciki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (możecie usmażyć jeśli wolicie ;)). Pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, odkładamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

 

Drukuj



5 thoughts on “Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej – wegańskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close