Krucha tarta z budyniem i borówkami

Kiedy myślę o letnich wypiekach to zawsze moje pierwsze skojarzenie to maślane pyszne kruche tarty z budyniem lub kremem wypełnione truskawkami, malinami i borówkami. Mają w sobie coś beztroskiego, a jednocześnie eleganckiego, co sprawia, że każda jest wyjątkowa. Krucha tarta z budyniem i borówkami powstała na życzenie mojej mamy i na szczęście udało mi się dorwać gdzieś borówki, żeby wszystko było jak powinno. Z pozoru bardzo prosta rzecz: kruche ciasto, budyń i owoce, ale dla mnie to jeden z najlepszych deserów, który pokazuje moc kuchni francuskiej. Prostota, która jest wyjątkowa i która sprawia, że przychodzą najpiękniejsze letnie wspomnienia. Jest w tym wszystkim coś co sprawia też, że mimo, że zawsze denerwuję się, kiedy ją przygotowuję, bo a to masła nie ma, a to tarta się wybrzuszyła, a to po owoce trzeba nie wiadomo gdzie chodzić i zarzekam, że to ostatni raz, to potem robię ją znowu. Krucha tarta z budyniem i borówkami nie jest najłatwiejszym deserem, ale jeżeli będziecie podążać za przepisem, nie zamienicie masła na margarynę i obciążycie ciasto (a nie jak ja ostatnio ;)) to wszystko będzie pięknie. Zapraszam – kwintesencja lata i beztroski przed Wami :)

Krucha tarta z budyniem i borówkami

(tartownica o średnicy ok. 28 cm)

Spód:
~ 175 g mąki pszennej
~ 100 g masła (prawdziwego, z lodówki)
~ 1 żółtko
~ 1 łyżeczka cukru pudru
~ szczypta soli

Masło „siekamy” z mąką widelcem (nie zastępujcie go margaryną!). Dodajemy żółtko, cukier i sól. Szybko wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a ciastem wylepiamy formę do tarty (nie trzeba natłuszczać, bo ciasto już same w sobie jest wystarczająco tłuste ;)). Nakłuwamy widelcem i wrzucamy suchą fasolkę lub groch, żeby obciążyć ciasto i żeby nie urosło podczas pieczenia (ja zazwyczaj tylko nakłuwam, ale odkąd raz mi urosła już zawsze obciążam, polecam – nie jest to duży dodatkowy wysiłek, a eliminujemy ryzyko ;)). Pieczemy ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.

Budyń:
~ 500 ml mleka (ok. 2 szklanki)
~ 1/4 szklanki cukru
~ 2 żółtka
~ 1 łyżka mąki pszennej
~ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
~ 300 g borówek (można zastąpić truskawkami lub malinami)

400 ml zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru, a w międzyczasie 100 ml mleka ubijamy trzepaczką energicznie z żółtkami, mąkami i ekstraktem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień na średni i ostrożnie wlewamy cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i wypełniamy podpieczony spód. Na wierzch wysypujemy równomiernie umyte i osuszone borówki. Odstawiamy przynajmniej na 2 godzinki, żeby wystygło. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinkę i tam przechowujemy. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Krucha tarta z budyniem i borówkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close