Lasagne z bakłażana

Lasagne z bakłażana to niezwykła potrawa, którą żegnam się Wami na kilka dni. Ale jest tak pyszna, że mam nadzieję, że wynagrodzi moją nieobecność. A  już na początku przyszłego tygodnia wrócę naładowana słońcem i hiszpańskim temperamentem ze świeżymi pomysłami i inspiracjami w głowie :> A wracając już do gwiazdy popołudnia, czyli przepysznej i aromatycznej lasagne z bakłażana, muszę Wam powiedzieć, że musicie absolutnie ją zrobić. Grecka moussaka łączy w sobie dość oryginalne smaki, które nie trafią w gusta każdego, ale tutaj mamy czystą klasykę, bo tak naprawdę robimy zwykłą lasagne z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i beszamelem, ale zamiana płatów makaronu na plastry bakłażana sprawia, że danie jest równie pyszne, a dodatkowo jeszcze bardziej świeże i aromatyczne. Zapiekanka cud miód 🙂 Oczywiście, wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć soczewicy czerwonej, również będzie niezwykle smacznie. Zapraszam 🙂

Lasagne z bakłażana

Bakłażany:
~ 1 duży bakłażan (ok. 400 g)
~ 0,5 łyżeczki soli
~ 1-2 łyżki oliwy

Bakłażana kroimy w podłużne długie plastry (powinno wyjść ich ok. 12). Oprószamy je solą i odstawiamy na przynajmniej pół godziny, żeby puściły sok. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Patelnię smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Grillujemy lub smażymy (w zależności od patelni jaką macie ;)) plastry bakłażana z każdej strony, aż zmiękną i się pięknie zarumienią. Trzema z nich wykładamy dno naczynia żaroodpornego.

Nadzienie:
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 250 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
~ 1 średni pomidor
~ 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka bazylii suszonej
~ 1 łyżeczka oregano
~ sól, pieprz
~ oliwa

Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy kilka minut i dodajemy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojonego drobniutko pomidora. Dodajemy przecier i zioła. Dokładnie mieszamy.

Połowę masy mięsnej wykładamy na ułożoną wcześniej pierwszą warstwę bakłażanów i przykrywamy drugą warstwą. Następnie wykładamy resztę mięsa i przykrywamy trzecią.

Sos beszamelowy:
~ 1 łyżka masła
~ 1 łyżka mąki
~ 100 ml mleka
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej

Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką. Cały czas mieszając wlewamy mleko. Mieszamy i trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy gałką.

Sos wylewamy na wierzch naszej lasagne i całość zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Wierzch:
~ 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)

Po 20 minutach na wierzch naszej lasagne wysypujemy startą mozzarellę. Wkładamy do piekarnika na dodatkowe 10 minut. Wyjmujemy, porcjujemy i zajadamy. Smacznego 🙂



3 thoughts on “Lasagne z bakłażana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close