Penne z kurczakiem, warzywami i serem

Uwielbiam lato! Za wszystko! Za błogie lenistwo, za pogodę (o ile rzeczywiście jest letnia ;p), za słońce i oczywiście za warzywa i owoce. Wystarczy podejść do okolicznego targu i można kupić tyle przeróżnych darów przyrody, że aż się buzia cieszy :) Dzisiaj proponuję lekkie i smaczne danie idealne na obiad – penne z kurczakiem, warzywami i serem. Pewnie nie jeden Włoch by się oburzył na sam pomysł połączenia kurczaka i makaronu (a nawet takiego jednego znam ;p), ale jesteśmy w Polsce, więc kuchnia fusion to nie zbrodnia :> A penne z kurczakiem, warzywami i serem to przepyszny i szybki obiad. Mamy tutaj świeże pomidory, cukinię, pyszny makaron, kawałki kurczaka i ciągnący się ser żółty… Wszystko do siebie idealnie pasuje i tworzy przepyszny, szybki i łatwy obiad. Bardzo polecam! ;)

Penne z kurczakiem, warzywami i serem

~ 100 – 150 g makaronu penne
~ 1 filet z piersi kurczaka (ok. 200-250 g)
~ 1 duży pomidor (lub 2 średnie)
~ 1 cebula
~ 1 czerwona papryka
~ 1 cukinia (ok. 300 g)
~ 50 g sera żółtego (użyłam królewskiego)
~ 2 łyżki oliwy
~ 2 łyżki przecieru pomidorowego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie.

Piersi z kurczaka doprawiamy słodką i ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmażamy z posiekaną drobno cebulą na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodajemy pokrojoną w plasterki i ćwiartki cukinię. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną.

Wsypujemy ugotowany makaron i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy ser i mieszamy. Trzymamy na ogniu mieszając, aż ser się ładnie roztopi. Podajemy od razu. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Penne z kurczakiem, warzywami i serem”

    • Polecam tartę http://www.wbaletkach.blogspot.com/2013/06/tarta-z-cukinia-i-feta.html. Jest pyszna zarówno na ciepło i na zimno. Często też kroję cukini w talarki, układam na blaszce, posypuję przyprawami i skrapiam oliwą, na ok 15 minut do 200 stopni i wychodzą pyszne talarki, dodatek do obiadu zamiast surówki. Polecam też risotto z cukinią i kurczakiem, może jak zrobię niedługo to wrzucę przepis ;) Dobra jest też lasagne z cukinią i sosem pomidorowym zapiekana pod kołderką z sera żółtego. Cukinia w ogóle jest świetna w zapiekankach i jeszcze oczywiście obowiązkowa w leczo z papryką i kiełbaską. Można zrobić z niej też pyszną surówkę do słoiczków, już się nawet niedługo za nią zabiorę, więc przepis też będzie. Właściwie to cukinia, jak dla mnie, jest przepyszna w każdej postaci i można z nią śmiało eksperymentować ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *