Makaron soba z fasolką szparagową i kurczakiem

Bardzo polecam na poniedziałkowe obiady serwować sobie swoje własne comfort food. Ostatnio mój S. zapytał, co to właściwie to “comfort food”jest. Dla niewtajemniczonych (jak S. ;p)  to takie jedzenie, które przywodzi Ci na myśl dobre wspomnienia. Mówi się, że dzieciństwa, ale ja bym powiedziała, że to po prostu jedzenie, które cieszy, na które zawsze mamy ochotę i które pozwoli nam na chwilę zapomnieć o codzienności jedząc naszego małego ulubieńca. Moje comofrt food w ramach obiadu to zdecydowanie naleśniki ze szpinakiem albo właśnie makaron soba w różnych postaciach, tym razem zapraszam na makaron soba z fasolką szparagową i kurczakiem. Bardzo sezonowe, nieskomplikowane i pyszne danie w azjatyckim klimacie. Nie wiem czy kiedykolwiek przejdzie mi faza na makaron soba, bo aktualnie mogłabym jeść go codziennie. A na poprawę humoru w poniedziałek to absolutny mus :) Zapraszam więc na pyszny i sezonowy makaron soba z fasolką szparagową i kurczakiem :)

Makaron soba z fasolką szparagową i kurczakiem

(2 porcje)

~ 150-200 g makaronu soba
~ 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 pojedyncza pierś kurczaka (250-300 g)
~ 350-400 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
~ 2 marchewki
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 1 plaster sera żółtego (ok. 20 g)
~ odrobina oleju do smażenia

Makaron soba gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.

Od fasolek odcinamy końce, gotujemy je w osolonej wodzie ok. 7-10 minut (aż będą al dente). Odstawiamy.

Na natłuszczonej patelni podsmażamy posiekaną drobniutko cebulę oraz posiekane drobno ząbki czosnku. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę i przyprawioną paprykami, solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego. Smażymy kilka minut na średnim ogniu. Gdy mięso się przesmaży dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę. Smażymy kilka minut, aż marchewka zmięknie co jakiś czas mieszając.

Fasolkę kroimy na mniejsze części (na ok. 3) i dodajemy do kurczaka. Mieszamy, a następnie dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżką sosu sojowego (z solą bardzo ostrożnie, bo sos sojowy jest słony ;)). Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę ser żółty i mieszamy, aż się roztopi i rozejdzie po całości.

Wykładamy porcje na talerze i posypujemy na wierzchu posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

Drukuj


2 thoughts on “Makaron soba z fasolką szparagową i kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close