Makaron soba ze szparagami, pieczarkami i parmezanem

Pożegnanie ze szparagami nie mogło obyć się bez mojego ulubionego makaronu soba w bardzo przyjemnej wegetariańskiej wersji, która mam nadzieję, że wpadnie Wam w oko i w ząb ;) I tak powstał niepozorny, ale przepyszny makaron soba ze szparagami, pieczarkami i parmezanem. Parmezan pojawił się w mojej kuchni stosunkowo niedawno, ale teraz uważam, że jest jednym z najlepszych serów do wszelkich mieszanek makaronowych i kaszowych. Nie ciągnie się, ale tworzy taką delikatną otoczkę i pasuje niemal do wszystkiego. I jest skarbnicą wapnia, więc tym bardziej warto go jeść. W połączeniu z delikatnie słodką marchewką, pieczarkami, szparagami i gryczanym makaronem stworzył cudowną kompozycję :) Zapraszam na makaron soba ze szparagami, pieczarkami i parmezanem :)

Makaron soba ze szparagami, pieczarkami i parmezanem

(2 porcje)

~ 150-200 g makaronu soba
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 300 g pieczarek
~ 1/2 pęczka szparagów (ok. 200 g bez twardych końców)
~ 2 marchewki
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
~ sól, pieprz
~ 1 jajko
~ 60 g parmezanu
~ odrobina oleju do smażenia

Makaron soba gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.

Od szparagów odrywamy twarde końcówki i blanszujemy je we wrzątku ok. 5 min.

Na natłuszczonej patelni podsmażamy posiekaną drobniutko cebulę oraz posiekane drobno ząbki czosnku. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i marchewki w słupkach. Podlewamy 2-3 łyżkami sosu sojowego. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Od szparagów odcinamy główki, a resztę kroimy na połówki i wrzucamy na patelnię do pieczarek i marchewek. Mieszamy, a następnie dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy paprykami, ziołami, solą , pieprzem i ewentualnie 1 łyżką sosu sojowego (z solą bardzo ostrożnie, bo sos sojowy jest słony ;)).

Następnie dodajemy starty parmezan (prawie cały zostawiając trochę do posypania na wierzchu) i wbijamy jajko. Wyłączamy ogień, dokładnie mieszamy przez ok. 1 minutę i wykładamy porcje na talerze, układamy na wierzchu główki szparagów i posypujemy na resztą parmezanu. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Makaron soba ze szparagami, pieczarkami i parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close