Krem rybny z pieczoną papryką

Mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach zupy są zupełnie niedoceniane. Każdy kojarzy je raczej ze zbędną przystawką, której się nie chce nigdy przyrządzić. A to błąd, bo zupa może być smaczna, sycąc, a co najważniejsze zdrowa i pożywna, pod warunkiem, że dobierzemy odpowiednio składniki ;) Przyznam się szczerze, że u mnie w okresie studiów zupa też jest rzadkością z powodu braku czasu i niemożności odgrzania jej sobie na uczelni (notabene mikrofale dla studentów byłyby świetnym pomysłem ;p). Ale wczoraj wykorzystując wolny wieczór postanowiłam ugotować zupę. Ale nie bylę jaką. Jedna z najlepszych jakie jadłam. Dwa intensywne smaki- pieczona papryka i ryba świetnie się komponują, a całość jest boska. Was również nie zawiedzie :)

Krem rybny z pieczoną papryką (2 porcje)

~ 200 g filetu z dorsza
~ 2 marchewki
~ 1 pietruszka
~ 5 cm pora
~ 1 kostka warzywna
~ 2 duże czerwone papryki
~ vegeta, pieprz
~ natka pietruszki (świeża lub suszona)

 Papryki kroimy w długie paski i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach (uważamy, żeby się nie spaliły ;))
W 0,5 litra wody rozpuszczamy kostkę warzywną. Dodajemy pokrojoną rybę i obrane warzywa. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Następnie dodajemy upieczoną paprykę i całość blendujemy. W razie potrzeby dolewamy trochę wody i zagotowujemy ponownie.  Doprawiamy solą i vegetą. Nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Krem rybny z pieczoną papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close