Marynowane kostki tofu z piekarnika

Od wielu już osób słyszałam, że nie lubią tofu. I muszę powiedzieć, że sama początkowo niezbyt za nim przepadałam, ale teraz widzę, że po prostu nie umiałam go odpowiednio przyrządzić. Zresztą kiedy pierwszy raz je kupiłam to z mamą po prostu odkroiłyśmy kawałek i stwierdziłyśmy, że rzeczywiście smakuje jak tektura… Ale widziałam potem, jakie cuda Azjaci wyczyniają z tofu i, co najważniejsze, pokochałam tofexa z popularnej wegańskiej burgerowni i postanowiłam odkryć tofu. Ale tym razem w lepszy sposób :) I choć polubiłam tofu parę lat temu to ostatnio zrobiłam z niego prawdziwe cuda. I to w bardzo łatwy i przyjemny sposób – zapraszam na marynowane kostki tofu z piekarnika idealne do sałatek czy jako element obiadu. Dzięki marynowaniu tofu jest przesycone smakami, a podpieczenie sprawia, że jest lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. I w takich momentach budzi się w mojej głowie myśl, że może jednak mogłabym być weganką ;) Zapraszam na marynowane kostki tofu z piekarnika. Zapraszam :)

Marynowane kostki tofu z piekarnika

(2 porcje na obiad/4 do sałatki)

~ 2 kostka tofu (ok. 360 g)
~ 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/2  łyżeczki ostrej papryki
~ 3-4 łyżki sosu sojowego łagodnego
~ sól, pieprz

Tofu kroimy w kosteczkę.

W miseczce mieszamy sos sojowy z resztą przypraw, a następnie marynatę dodajemy do tofu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Tofu wysypujemy luźno na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut (musi się ładnie zarumienić). Wyjmujemy i podajemy do obiadu (np. obok kaszy i warzyw albo w burgerze) albo posypujemy sałatkę. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Marynowane kostki tofu z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close