Mazurek z pomarańczami i cytrynami

Nie sądziłam, że jeszcze będę miała cokolwiek nowego do podzielenia się z Wami, ale wczoraj naszła mnie wena twórcza. Mama narzekała rok temu, że 2 mazurki to za mało to teraz zrobiłam 5 i mam nadzieję, że tym razem będzie zadowolona ;) Obok jej ulubionego mazurka z jogurtem, białą czekoladą i migdałami w tym roku wylądował cytrusowy mazurek z pomarańczami i cytrynami, który jest pięknym wykwintnym mazurkiem dla wielbicieli przełamania słodyczy kwaskowatością, które ja uwielbiam. To najbardziej oryginalny z mazurków, które kiedykolwiek robiłam i jadłam, więc idealnie nada się do zaskoczenia domowników i gości, a też super sprawdzi się na „małe odsłodzenie” po wszystkich innych świątecznych słodkościach, bo choć cytrusowy mazurek z pomarańczami jest słodki to pozostawia właśnie ten wyjątkowy kwaśny posmak, który sprawia, że chce się go jeszcze więcej ;) A też pięknie wygląda na stole i każdemu na pewno wpadnie w oko. A z racji tego, że to już ostatni wielkanocny przepis w tym roku życzę Wam wszystkim moi kochani wesołych spokojnych pięknych świąt! Żebyście spędzili je z tymi, których kochacie najbardziej i żebyście się pysznie najedli. Wesołych <3

Mazurek z pomarańczami i cytrynami

(1 duży lub 2 małe)

Kruche ciasto:
~ 120 g prawdziwego masła
~ 100 g cukru pudru
~ 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
~ 160 g mąki pszennej
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
~ 1 łyżka zimnej wody

Schłodzone masło rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 części (lub nie jeśli chcecie 1 duży ;)). Z każdej palcami formujemy pisankę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (boki pozostawiamy lekko grubsze). Widelcem tworzymy obwódkę. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny do schłodzenia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (do zrumienienia ;)). Wyjmujemy i studzimy.

Masa pomarańczowa:
~ 1 duża pomarańcza (ok. 300 g)
~ 1 cytryna
~ 75-100 g cukru
~ na wierzch: garść płatków migdałów i 1/2 pomarańczy

Pomarańczę i cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i kroimy w plastry, a następnie ćwiartki razem ze skórą.

Miksujemy blenderem na gładką masę i zagotowujemy. Dodajemy cukier, zmniejszamy ogień na średni i podgrzewamy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wylewamy równomiernie na wierzch upieczonego ciasta. Ozdabiamy ćwiartkami pomarańczy i płatkami migdałów. Smacznego :)

Drukuj


1 thought on “Mazurek z pomarańczami i cytrynami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *