Młode ziemniaki z masłem i koperkiem

Nigdy nie byłam wielką fanką gotowanych ziemniaków podawanych do obiadu, ale to pewnie głównie dlatego, że pojawiały się wiecznie jako dostawka do obiadu – głównie przez wybredne podniebienia mojego taty i brata :p Ale dla młodych ziemniaków robię całkowity wyjątek. Kiedy zobaczyłam te małe cudeńka na targu już wiedziałam, że będą dzisiaj i w najbliższe dni towarzyszyć mi przy obiedzie. A, żeby było jeszcze bardziej po polsku i tradycyjnie przygotowałam młode ziemniaki z masłem i koperkiem, które smakują po prostu latem <3 Wiem, że przepis jest banalny, ale jest to takie pyszne, proste i wdzięczne danie, że nie mogłam oprzeć się, żeby go Wam nie przypomnieć. Młode ziemniaki z masłem i koperkiem mi najbardziej przywodzą na myśl beztroskie dni wakacji i całodniowego wysiadywania na dworze (i tylko powroty na obiad, kiedy mama wołała ;p). Mam nadzieję, że Wam też kojarzą się z czymś dobrym :>

Młode ziemniaki z masłem i koperkiem

(4-5 porcji)

~ 1 kg młodych ziemniaków
~ 1 łyżeczka soli
~ 4 łyżki masła klarowanego (ok. 40 g)
~ 1 pęczek koperku

Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy (młodych nie trzeba obierać ;)). Wrzucamy do wody i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć solimy ją i gotujemy ziemniaki na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości – ok. 20 minut.

Na patelnię wrzucamy masło i je podgrzewamy. Wrzucamy ziemniaki i smażymy je 1-2 minuty (uwaga, bo przy wrzucaniu ziemniaków masło może trochę “strzelać”). Wrzucamy posiekany drobno koperek, mieszamy dokładnie i podajemy jako dostawka do mięsa lub warzywnego kotleta (jeśli wolicie można też posypać ziemniaki koperkiem już na talerzu bez wsypywania go wcześniej na patelnię ;)). Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Młode ziemniaki z masłem i koperkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close