fbpx

Młoda kapusta w pomidorach

by Kucharka w baletkach

Młoda kapusta już powoli się kończy i sama nie sądziłam, że jeszcze uda mi się upolować gdzieś ładną główkę. Co prawda, już powoli dojrzewa, ale jeszcze zachowuje pozory młodości i delikatności, więc mamy jeszcze ostatnie dni. Jeszcze udało mi się przygotować dla Was kilka pyszności – dzisiaj młoda kapusta w pomidorach, która świetnie nada się na zdrową lekką kolację lub jako dostawkę do dania głównego. Mi taka młoda kapusta w pomidorach pasuje idealnie do burgerów na bazie warzyw lub drobiu, ale podana z chrupkim pieczywem do maczania też smakuje cudownie. Zapraszam :)

Młoda kapusta w pomidorach

~ 1 cebula
~ 1 mała młoda kapusta (ok. 600-700 g bez głąbu)
~ 3 pomidory (ok. 400-500 g)
~ 1 czerwona papryka
~ 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ solidna szczypta ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
~ olej/oliwa do smażenia

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut i dodajemy posiekaną kapustę. Dodajemy wędzoną, słodką i ostrą paprykę. Mieszamy dokładnie i dusimy ok. 20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobniutko posiekane pomidory (można obrać ze skórki). Dusimy, aż staną się miękkie. Dodajemy przecier, sól, pieprz (i ewentualnie troszkę wody). Mieszamy dokładnie. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 25 czerwca 2016 - 04:12

Uwielbiam ♥

Odpowiedz
Ania S 25 czerwca 2016 - 06:55

Ja dziś będę robić zupę z młodej kapusty i pomidorów :D A Twoje danie wygląda pysznie ;)

Odpowiedz
Kinga 25 czerwca 2016 - 17:42

Wygląda smacznie! :-)

Odpowiedz

Skomentuj

Close