Burgery z ryżu i tofu w nori

Weekendy i nauka z naciskiem chyba na to drugie sprzyjają kreatywności kulinarnej. Przynajmniej u mnie – zawsze fajniej powymyślać nowe przepisy albo pobłądzić po Internecie zamiast przeglądać mądre prezentacje od wykładowców ;p Ten weekend był wyjątkowo naukowy, a więc był i wyjątkowo kreatywny :D I powstały tak bardzo oryginalne burgery, które mi na myśl przywodzą morze – burgery z ryżu i tofu w nori. Wszystko za sprawą płatów nori, które mają ogromny potencjał, jeżeli nie przyklei im się tylko łatki „sushi”. Teraz na pewno będę kombinować, co wkrótce zobaczycie na blogu, a tymczasem na przepyszny i oryginalny początek cudowne burgery owinięte w płaty nori, które jak już jadłam trochę skojarzyły mi się z wegetariańskimi gołąbkami – nori jako kapusta, a w środku tofu z ryżem z prawdziwie morską nutą. Ciekawe w smaku i naprawdę konieczne do spróbowania. Zapraszam serdecznie na burgery z ryżu i tofu w nori :)

Burgery z ryżu i tofu w nori

(4 burgery)

~ 100 g ryżu (brązowego)
~ 200 g tofu
~ 1 jajko
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ vegeta, pieprz
~ 4 płaty nori

Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie miksujemy razem z pokrojonym tofu. Wbijamy jajko, doprawiamy sosem sojowym, vegetą i pieprzem. Formujemy burgery w dłoniach.

Płaty nori lekko zwilżamy wodą. Na środku każdego układamy burgera i zwijamy. Układamy na blaszce. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Do buraków i frytek z selera pasują idealnie! Smacznego :)

Drukuj


4 thoughts on “Burgery z ryżu i tofu w nori”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close