Najlepszy żurek wielkanocny

W tym roku postanowiłam sobie nieco bardziej zaznajomić się z polskimi tradycjami wielkanocnymi, więc nie mogło oby się bez żurku. I z racji tego, że u nas w domu nie jada się żurku ani na święta ani w jakikolwiek inny dzień, dopiero kiedy zaczęłam szperać po Internecie dowiedziałam się, że istnieje kilka rodzajów żurku – żurek wielkanocny, żurek na wędzonce, żurek z boczkiem, a także, że na Wielkanoc wiele rodzin serwuje biały barszcz zamiast żurku. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na żurek wielkanocny, który gotuje się na białej kiełbasie i choć nie ma tego lekko wędzonego posmaku, co bardziej rozpowszechniony żurek, mi bardziej przypadł do gustu. Żurek wielkanocny jest bardziej delikatny w smaku, lżejszy i bardziej pasuje mi na śniadanie niż tradycyjny (choć dla mnie jedzenie tłustej zupy na śniadanie już nie pasuje ;p). Polecam Wam wypróbować przed Wielkanocą kilka przepisów na żurek czy barszcz biały i sprawdzić, który najbardziej Wam smakuje. Na blogu już zaraz pojawi się tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach, a w planach mam jeszcze wegański i barszcz biały, więc zapraszam do gotowania ze mną ;)

Najlepszy żurek wielkanocny

(5-6porcji)

Bulion:
~ 1,5 l wody
~ 2 średnie marchewki
~ 1 pietruszka
~ 1/4 selera (ok. 100 g)
~ ok. 5 cm pora
~ 1 mała cebula (opalona nad kuchenką gazową lub w piekarniku)
~ 1 łyżeczka soli
~ 2 listki laurowe
~ 4 ziela angielskie
~ 6-7 ziarenek pieprzu
~ 1 garść świeżej natki pietruszki

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Umieszczamy w garnku. Dodajemy por, a następnie wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinkę, aż warzywa zmiękną. Bulion przecedzamy przez sito.

Żurek:
~ 500 g białej kiełbasy (ok. 5-6 sztuk)
~ 2 łyżki suszonego majeranku
~ 500 ml zakwasu na żurek (lub taki z tego przepisu ;))

~ 2-3 łyżki śmietany 18%
~ do podania: ugotowane na twardo jajka

Do bulionu dodajemy białą kiełbasę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Wyjmujemy kiełbasę i dodajemy zakwas na żurek (jeżeli zrobiliście zakwas z ząbkami czosnku to wlejcie je razem z zakwasem, a jeśli używacie “czystego” zakwasu dodajcie w tym momencie 1-2 przekrojone na pół ząbki) i majeranek. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia.

Zabielamy zupę dodając śmietanę (zabielanie nie jest konieczne, ale moim zdaniem żurek dużo ładniej wygląda), a następnie energicznie mieszamy trzepaczką, żeby nie było żadnych grudek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Białą kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do zupy. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego :)

PS: Naszym zdaniem najlepszy jest drugiego dnia, kiedy przez noc w lodówce jeszcze bardziej “nasiąknie” białą kiełbasą ;)

Drukuj



1 thought on “Najlepszy żurek wielkanocny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close