Najprostszy sposób na cukinię – pieczone talarki z cukinii

Spokojnie – zapowiedziane słodkości pojawią się jeszcze, ale na przełamanie tych łasuchowych cudeniek dzisiaj pora na coś sezonowego, prostego, a niezwykle pysznego. Taką samą przystawką poczęstowaliśmy gości we wtorek i rozeszła się w mig, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut (poza czasem pieczenia oczywiście, ale tutaj główną robotę robi piekarnik ;>). I mimo, że z pozoru wydaje się zbyt proste, żeby było dobre to smakuje przecudownie! Cukinia pięknie komponuje się z oliwą i papryką, a dodatek ziół tylko podkręca smak. Taką cukinię można jeść bez końca, a wtedy nawet ta główna część, obok której przystawiamy to cudeńko, nie jest już wcale taka najważniejsza. Takie danie to absolutny mus sezonu, więc musiałam wrzucić czym prędzej :>

Pieczone talarki z cukinii

~ 1 cukinia zielona (ok. 300 g)
~ 1 cukinia żółta (ok. 300 g)
~ 1 czerwona papryka
~ 3 łyżki oliwy
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy całość oliwą, a następnie posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Pieczemy w 190 stopniach 20-25 minut. Świetnie smakuje z białymi mięsami albo jako dodatek do kotletów. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Najprostszy sposób na cukinię – pieczone talarki z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *