fbpx

Omlet owsiany z bananem i bekonem

by Kucharka w baletkach

Powolutku do Was wracam i nadrabiam zaległości życiowe. Pisałam już poprzednio, że sesja, generalnie poza odbieraniem energii, chęci do życia i do wstawania każdego ranka, tym razem pobudziła też we mnie kreatywność. Posmakowałam nowych połączeń, porobiłam nowe rzeczy i teraz będę się z Wami już nimi regularnie dzielić :> Generalnie nie jestem fanką tłustych potraw, więc dość sceptycznie podchodziłam do boczku raczej rzadko go używając, ale ostatnio kupiłam dość cienkie plasterki i teraz wkradam go prawie wszędzie, jest super! I właśnie wpadłam w internetach na połączenie podsmażonego boczku i banana, i musiałam spróbować – i powstał omlet owsiany z bananem i bekonem. Zaserwowałam go sobie z rana, żeby się nie rozmyślić po drodze, bo nawet dla mnie był to nieco ekscentryczny pomysł. Ale zrobiłam i muszę powiedzieć, że był przepyszny. Chrupiącym bekon cudownie współgrał ze słodkim bananem, a nutka masła orzechowego to już była wisienka na torcie <3 Naprawdę warto zaszaleć ;)

Omlet owsiany z bananem i bekonem

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ 1 duże jajko
~ 2 plastry boczku wędzonego
~ 1 mały banan
~ 1-2 łyżki masła orzechowego
~ szczypta soli

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut (ja po prostu zalewam wieczorem ;)). Dokładnie odciskamy nadmiar wody i wbijamy jajko. Solimy i mieszamy dokładnie. Rozprowadzamy na rozgrzanej patelni na duży placek. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy ok. 5 minut pod przykryciem. Gdy wierzch się zetnie delikatnie zsuwamy omlet na talerz i ponownie wkładamy go na patelnię wierzchem do dołu. Smażymy jeszcze ok. 1 minutkę i przekładamy na talerz.

Plastry boczku wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż staną się chrupiące.

Banana rozgniatamy i wykładamy na połówkę omleta. Na banana kładziemy bekon i składamy na pół. Podajemy z masłem orzechowym (koniecznie <3). Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

DżemDżus 26 stycznia 2017 - 20:41

Omlet owsiany – brzmi niezwykle intrygująco :)

Odpowiedz
Ania S 26 stycznia 2017 - 21:10

Chyba nigdy w życiu nie jadłam boczku, ale jestem niemal pewna, że w takim zestawieniu popsułby wszystko :P

Odpowiedz
Ervisha 27 stycznia 2017 - 06:33

Banan i bekon? Brakuje tylko masła orzechowego i mamy omlet Elvisa;P

Odpowiedz

Skomentuj

Close