Łososiowo-brokułowe kotleciki

Wiem, że weekend, więc pora na coś słodkiego, ale przenieśmy to na jutro. Tym razem trochę wpis na życzenie. Ale w sumie dobrze, bo to coś naprawdę wspaniałego. Powstały bardzo spontanicznie. Robiłam chyba akurat wtedy pizzę dla moich facetów, a dla nas biednych kobitek nie zostało, więc musiałam wykorzystać to, co miałam pod ręką. Kupiłam super maszynę do mielenia wszystkiego, więc trzeba było jej użyć, łosoś akurat czekał w lodówce, a brokuł został z dnia poprzedniego. I tak oto powstały niezwykle smaczne kotleciki rybno-warzywne o zdecydowanym smaku, sycące i zdrowe. Tym razem postanowiłam je usmażyć, ale robiłam już wcześniej w wersji pieczonej i też wyszły. Absolutnie konieczne do zrobienia! 🙂

Łososiowo-brokułowe kotleciki (10 sztuk)

  
~ 200 g świeżego łososia
~ 200 g brokuła
~ 1 cebula dymka
~ 1 jajko
~ 1 łyżka płatków owsianych
~ vegeta, pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 5 minut.
Łososia dzielimy na mniejsze części i mielimy w maszynce. Dodajemy brokuł i ponownie mielimy. Dodajemy drobno posiekaną dymkę, jajko i płatki. Doprawiamy vegetą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni lub pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Smacznego 🙂



2 thoughts on “Łososiowo-brokułowe kotleciki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close