Ostro-kwaśny bakłażan z fasolką szparagową

Bakłażan zawsze najbardziej kojarzył mi się z kuchnią grecką, a potem z włoską. Natomiast to, że znajduje też zastosowanie w kuchni chińskiej pozytywnie mnie zaskoczyło i sprawiło, że zrobiłam sobie małą wycieczkę kulinarną, a towarzyszył mi bakłażan ostro-kwaśny bakłażan z fasolką szparagową. I muszę Wam powiedzieć, że bakłażan w takiej wersji jest bardzo smaczny i idealnie wpasowuje się w azjatyckie klimaty. Do całości dodałam sezonową fasolkę szparagową i paprykę, dzięki czemu danie jest bardzo kolorowe, a smaki warzyw ze sobą bardzo fajnie współgrają. Ostro-kwaśny bakłażan z fasolką szparagową to szybkie danie, które koniecznie trzeba odhaczyć przy okazji odkrywania wariacji na temat tego fioletowego cuda :)

Ostro-kwaśny bakłażan z fasolką szparagową

(2 porcje)

~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 bakłażan (ok. 400 g)
~ 1 czerwona papryka
~ 200 g fasolki szparagowej
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
~ 1/4 szklanki wody
~ sól, pieprz
~ 1/2-1 łyżeczka ostrej papryki (wedle gustu ;))
~ 1/2 łyżeczki brązowego cukru
~ olej do smażenia
~ ew. ryż / makaron ryżowy

Bakłażana kroimy na kawałeczki wielkości mniej więcej małego palca. Wkładamy je do osolonej wody na ok. 30 minut, żeby zmiękły. Osuszamy.

Od fasolek odcinamy końcówki, kroimy je na mniejsze części i blanszujemy we wrzątku ok. 6-7 minut.

Cebulę siekamy w pióra, a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na patelni wysmarowanej olejem. Dodajemy bakłażany i całość skrapiamy sosem sojowym (ok. 2 łyżkami). Gdy bakłażan lekko zmięknie dodajemy pokrojone w paski papryki i całość dusimy na średnim ogniu mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec dodajemy fasolkę i mieszamy.

W szklance mieszamy wodę z 2 łyżkami sosu sojowego i przecierem pomidorowym. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy dokładnie (żeby nie było grudek!). Wlewamy na patelnię do warzyw podgrzewając na średnim ogniu i mieszając, aż powstanie sos (to się stanie praktycznie od razu ;)). W razie potrzeby dodajemy troszkę więcej wody. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem trzcinowym i ostrą papryką. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! :)

Drukuj


2 thoughts on “Ostro-kwaśny bakłażan z fasolką szparagową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close