fbpx

Paella z chorizo, kurczakiem i ciecierzycą

by Kucharka w baletkach

Kontynuując odkrywanie smaków świata mam dzisiaj dla Was pikantną, pełną smaku, niezwykle aromatyczną hiszpańską paellę. Jest naprawdę świetna! Trudno nawet oddać mi słowami doznania smakowe, jakie daje. Trzeba jej po prostu spróbować! Przeczytałam raz, że Hiszpanie lubią łączyć różne mięsa w jednym daniu i choć początkowo średnio wierzyłam w niezwykłość tego pomysłu, to jednak teraz rozumiem, o co im chodziło ;) Pikantny smak od chorizo i papryki łagodzą delikatniejsze tony kurczaka i ciecierzycy, a dzięki temu całość to istna harmonia smaków :> Prawdziwą paellę podaje się w specjalnych patelniach (tzw. paellerach), a niezbędnym składnikiem tej hiszpańskiej potrawy jest szafran, więc absolutnie z niego nie rezygnujcie. Polecam bardzo gorąco :)

Paella z chorizo, kurczakiem i ciecierzycą (2 porcje)

~ 1 cebula duża
~ 80-100 g chorizo (użyłam w plasterkach)
~ 150 g piersi z kurczaka
~ 2 duże czerwone papryki
~ 100 g ugotowanej ciecierzycy
~ 100 g ryżu (u mnie brązowy ;))
~ 1,5 szklanki bulionu (warzywny/drobiowy)
~ 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka przyprawy do kurczaka
~ szafran
~ oliwa

Pierś z kurczaka smarujemy oliwą, przyprawiamy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i kroimy w kostkę.

Chorizo kroimy w kostkę lub cienkie plasterki, a cebulę siekamy. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut po czym dodajemy ryż. Po paru chwilach wlewamy bulion i zostawiamy pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając (ewentualnie dolewając wody). Gdy ryż już wchłonie płyn dodajemy kurczaka i ciecierzycę. Mieszamy. Wrzucamy szafran. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podajemy od razu. Smacznego ;)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Konczi i Szpileczka 14 sierpnia 2014 - 14:08

Kolejny pyszny i apetyczny przepis u Ciebie :))

Odpowiedz
Ervisha 15 sierpnia 2014 - 10:27

Co za kolorki :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close