Parmigiana di melanzane

Pomidory już weszły na salony, a bakłażany powoli się skradają, więc czas najwyższy na wykorzystanie tego pysznego duetu. A n taką okazję nada się idealnie włoska zapiekanka Parmigiana di melanzane. Usłyszałam o niej już dawno i z początku wydała mi się raczej zwyczajna, ale kiedy już ją przygotowałam to się zachwyciłam. Bakłażany mięciutkie i aromatyczne w przepysznym pomidorowym sosie ze świeżych pomidorów, a to wszystko z rozciągającym się i takim pysznym serem. Dla tej potrawy najlepiej zaopatrzyć się w dobry wyrazisty parmezan i delikatną mozzarellę – świetnie się razem komponują i całość smakuje niebiańsko. We Włoszech podaje się ją jako warzywny dodatek po daniu głównym, ale możecie ją podać do mięsa, kotletów czy jak ja, do smażonych tostów (moje małe comfort food choć ostatnio stanie nad patelnią trochę męczy :P). Z czymkolwiek lub bez czegokolwiek podacie będzie smakowała wspaniale. Polecam gorąco 🙂

Parmigiana di melanzane

(2 porcje)

~ 2 średnie bakłażany (ok. 400-500 g)
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 500 g pomidorów
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 100 g mieszanki startych mozzarelli i parmezanu (od Was zależy proporcja ;))
~ 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub garść świeżej)
~ 1 łyżeczka suszonego oregano (lub świeżego)
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia

Bakłażany kroimy w plastry, solimy z obydwóch stron i odstawiamy przynajmniej na 30 minut, żeby puściły sok. Po tym czasie osuszamy je ręcznikiem papierowym i podsmażamy na oliwie do miękkości (można też posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w 200 stopniach ok. 7 minut.

Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory. Dusimy ok. 10 minut, aż powstanie sos. Dodajemy przecier, troszkę wody (żeby sos nie był zbyt gęsty) i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na dno natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego wlewamy 2-3 łyżki sosu i układamy warstwę plastrów bakłażana. Przykrywamy sosem i startymi serami. Układamy kolejną warstwę bakłażanów, potem sos i sery (ja robiłam 2 warstwy, ale jeżeli wolicie możecie i więcej, byle skończyć serem ;)). Zapiekamy ok. 30 minut w 190 stopniach. Podajemy. Smacznego 🙂

 



3 thoughts on “Parmigiana di melanzane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close